Frågor och svar om få kontakt

12 Nov 2002, 10:37 350
Annat, 0 år
Question


När jag gick i 9:an (går i 2:a ring nu) så var de en tjej som jag tyckte var väldigt snygg (som gick 7:an), som hela tiden fick mitt hjärta typ att bullta snabbare. Jag har aldrig pratat med henne eller så utan vi har bara sagt "Hej" till varandra när vi mötts efter den dag vi först möttes när jag var med en kompis (som hon är tremenning med). Jag var då ganska blyg av mej och vågade inte ta mer kontakt eller så med henne mer än ett säga "Hej", och så var jag lite utsatt i klassen så jag inte ville bli tillsammans med en 7:an för jag visste att dom i klassen inte gillade sånt och jag var ganska dum som följde dom blankt! Men men, så har vi hållt på i snart 3 år (vet att de är ganska lång tid) och varje gång jag mött henne så har de blivit samma reaktion innom mej, och jag antar att de beror på att jag blir kär när jag ser henne fast vi inte har träffats och då kommer första frågan; De är väl inte konstigt att man blir kär bara sådär utan att känna personens innre va? Men men, jag har nyligen sett henne då hon var på "Öppethus-dag" på min skola och då känndes de som de brukar göra innom mej, men nu har jag bestämmt mej för att jag vill ha mer kontakt med henne än bara ett "Hej", och då kommer den andra frågan; Hur ska jag göra de på ett bra sätt? Har skrivit lite till henne på en medlemms sida, de är de ända.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inget konstigt att man blir kär även om man inte känner personen riktigt. Däremot är det nästan alltid så att man omedvetet skapar sig en bild av den man är kär i, när man inte känner henne/honom. Den bilden kan sedan visa sig stämma mer eller mindre bra när man väl tar kontakt och börjar lära känna personen. Så länge man inte känner den man är kär i, är det ju nämligen fritt fram för fantasierna att tillskriva henne/honom en massa egenskaper som hon/han kanske inte alls har. Så ibland kan man därför bli besviken när man lär känna personen då fantasibilden visar sig vara helt fel och tjejen/killen i verkligheten är på ett sätt som man inte alls gillar. Men ibland kan det ju också funka tvärtom, nämligen att verkligheten överträffar fantasin, så man bara blir ännu mer kär när man lärt känna personen ifråga. Men hur det hela kommer att kännas vet man ju inte i förväg, varför det enda man kan göra är att ta kontakt så man får veta hur hon/han egentligen är.

Eftersom ni mötts så många gånger och hejat på varandra, och du sannolikt vet någonting om henne i alla fal, så kan du ju alltid försöka tänka ut något i förväg som du skulle kunna fråga henne om, eller börja prata om när du möter henne nästa gång. Det kan kanske vara svårt att komma på något men om du funderar ordentligt så tror jag du hittar något du skulle kunna inleda ett samtal med.
Sedan finns det ju varianter som kräver lite mer mod, och som inte är så planerade. Så om du är den lite mer modiga typen så kan det ju vara kul om du stannar till nästa gång ni möts och tar henne lätt i armen efter att ni hejat på varandra, så hon också får en signal om att stanna. Sedan skulle du ju tex kunna säga: " Nu har jag gått förbi dig i flera år och bara sagt hej varje gång, och jag vet inte hur många gånger jag tänkt att jag skulle vilja snacka lite mer med dig. Så denna gången tog jag mod till mig och stannade dig i alla fall....."

Om du säger något liknande med glimten i ögat, och kanske med lite skratt i rösten, så tror jag att det skulle kunna bli en ganska kul inledning till att ni börjar snacka med varandra. Men som sagt, det kräver ju lite mer mod och att du kan göra det med en viss självsäkerhet och humor, annars kan en sådan sak bara bli fel.

Skulle det nu vara så att du inte möter henne på länge, så har du ju alternativen att ringa eller maila. Antingen så använder du det du funderat ut när det gäller vad du ska prata om, eller så improviserar du där också och helt enkelt säger att du velat snacka med henne så länge att du nu var tvungen att ringa/maila. Du kan ju också komma med något förslag på något ni skulle kunna göra ihop och fråga om hon vill hänga med.
Så fundera själv över vad som skulle kunna funka för dig, och kanske får du fler tips från våra andra besökare som ser den här frågan-svaret.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar