Frågor och svar om familj

12 Nov 2002, 14:32 716
Tjej, 0 år
Question


Mina föräldrar dricker vin varje dag!
De dricker på vardagarna och på helgerna.
På vardagarna dricker de en flaska vin om dagen och på helgerna kan det bli upp till två flaskor om dagen. De dricker bara på kvällarna och min mamma kan bli lite berusad ibland. men inte full!
Utan sådär så att hon går in i saker och att hennes ögon är sådär halvtstängda.
Jag vet att hon arbetar jätte mycket och att hon är ganska utbränd.
Dricker mina föräldrar för mycket??
Tack på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns många både i Sverige men framför allt i andra länder som dricker vin dagligen. Fransmännen dricker tex ofta vin till maten utan att man anser det vara något konstigt. Det finns ju också diskussioner i Sverige ifall ett glas vin om dagen till maten tex är skadligt eller inte. Det finns dom som anser att det är hälsosamt att dricka ett glas vin om dagen emedan andra anser att det är direkt hälsofarligt.
Men i dina föräldrars fall verkar det inte handla om ett glas vin till maten, utan dom dricker betydligt mer än så. Om dom delar på en flaska vin om dagen dricker dom åtminstone 2-3 glas vin om dagen. Och delar dom på två flaskor blir det det dubbla. Den alkoholkonsumtionen är till och med för hög för dom som förespråkar att man skall dricka lite vin om dagen. Dessutom visar ju din mamma tecken på att bli berusad, vilket inte är konstigt med tanke på mängden hon dricker, men då har man definitivt passerat vad någon kan anse som hälsosamt.
Så, även om det här med vad som är en "lagom" alkoholkonsumtion är individuellt, så ligger dina föräldrar på en relativt hög konsumtionsnivå, enligt min erfarenhet. Och tyvärr så är det lätt hänt att det blir så om man arbetar mycket och har svårt att stressa ner. Många tycker då att alkohol hjälper, men tyvärr så brukar det efterhand krävas mer och mer alkohol för att man skall få samma lugnande effekt, och därför är det definitivt inte riskfritt att använda alkohol som avstressare.

Mitt råd till dig är att du sätter dig ner och pratar med dom och berättar att du är orolig för deras drickande. Kanske kan dina ord fungera som en väckarklocka för dom. Är ni fler syskon så prata gärna med dina andra syskon också så ni allihop kan prata med dom tillsammans. Då brukar det nämligen ha störst effekt.
Nu vet jag inte om det här med deras alkoholkonsumtion påverkar dig på andra sätt, än att du blir orolig för dom. Men oavsett detta så kan det vara illa nog att behöva gå runt och vara orolig för sina föräldrars drickande. Så om du pratar med dom och märker att dom inte lyssnar, eller om dom viftar bort det hela, kan det kanske kännas skönt för dig att gå och prata med tex skolkuratorn eller kuratorn på Ungdomsmottagningen, så du kan få hjälp med att hantera det här på hemmaplan. Men jag hoppas att dina föräldrar tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på dig istället. För det finns andra och bättre sätt att lösa stressproblem på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar