Frågor och svar om kompis

20 Nov 2002, 12:20 147
Tjej, 0 år
Question


Jag gillar en kille. Som gillar mig, det vet jag. Vi har varit kompisar sen jag föddes och nu vill han bli tillsammans med mig. Jag vet inte vad jag ska göra för om vi sen gör slut kommer allt förstöras.. Sen är vi inte lika heller.. Han brukar festa varje helg och har tydligen provat att röka på.. Sån är inte jag.. Jag bryr mej mycke om skolan och festar kanske bara en gång i veckan.. Vad ska jag göra? Jag älskar juh honom..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För dig verkar det finnas två skäl för att inte bli ihop med din kompis. Det ena är att du är rädd för att förlora vänskapen om ert förhållande tar slut, och det andra är att ni helt enkelt är så olika att du är osäker på om ni passar ihop.
När det gäller det här med att förlora vänskapen så tycker jag att ni skall försöka snacka om det tillsammans. Fråga honom om hur han ser på det, och vad som eventuellt skulle kunna hända ifall ni blir ihop och sedan gör slut. Är ni båda beredda på att kämpa för att behålla vänskapen då, eller hur mycket är er vänskap värd för dig, och för honom? Jag tror att du kan få en hel del svar som kan hjälpa dig om du pratar med honom om detta och inte bara går runt och funderar på det själv. För om ni nu blir ihop och sedan gör slut, måste ju båda vilja bevara vänskapen för att det ska funka. Det räcker ju inte med att du vill det. Sedan går det självklart aldrig att helt förutsäga hur det känns den dagen man väl står där och har gjort slut, men det brukar ändå klarna lite om man snackar om det, för risken att man förlorar en vänskap finns ju där.

Ditt andra problem handlar ju mer om att ni är olika. Hur pass olika ni är vet du ju, eftersom ni känner varandra så väl. Och ibland är det faktiskt så att man blir kär i någon som man inte passar så bra ihop med. Jag säger inte att man behöver vara lika för att vara ihop, då olikheter ibland kan berika ett förhållande. Men det krävs lite mer arbete för att få ett förhållande att funka om man är alltför olika. Att man som ni har så pass olika sätt att se på det här med skolarbete och att festa, kommer sannolikt att skapa vissa problem om ni inte direkt känner att ni kan acceptera varandras sätt att vara. När man är kompisar behöver sådant här inte störa, men i ett förhållande, uppstår ofta förväntningar på varandra varför det som sagt kan bli lite trassligt. Därför är det ibland så att man faktiskt väljer att inte bli ihop med någon som är för olik en själv. Men här gäller det som sagt att du funderar över ifall du redan nu känner att du kan acceptera att han är ute och festar mer på egen hand, och att han sannolikt använder droger på ett sätt som du inte gör. Känner du att detta är helt okay för dig, så borde det inte vara några större problem. Men känner du istället att du förväntar dig att han ska vara hemma mer med dig, och sluta använda droger osv om ni ska vara ihop, då gör du bäst i att snacka med honom och höra ifall han är beredd på det, annars är det nog bara att avskriva tanken på ett förhållande.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar