Frågor och svar om att vara gravid

21 Nov 2002, 13:47 145
Tjej, 0 år
Question


hej.. Jag är en tjej på 14 år och jag har nyligt blivit gravid.. min pojkvänn hatar och ignorerar mig.. Jag funderar på att göra abort.. men jag måste berätta för mamma.. men hur?? och vart ska jag vända mig??hur ska jag göra??jag vill ha de här barnet egentligen men min mamma är arg nog som de är..Jag vet inte vad jag ska göra!! jag kommer nog förlora min pojkvän hur som helst.. men min mamma kommer kanske slänga ut mig och jag har inga vänner....Snälla hjälp mig!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är en jättejobbig situation du hamnat i och nu behöver du verkligen stöd för att allt ska bli så bra som möjligt. Det låter ju tyvärr som om din pojkvän inte är mycket att lita på och det är ju oerhört tråkigt att han inte kan ta ansvar för det som hänt och tänka på dig i första hand. När det sedan gäller din mamma så hoppas jag verkligen inte att hon ens överväger att slänga ut dig i ett sådant här läge, för nu behöver du ju hennes stöd och inte hennes ilska. Men jag vet ju också tyvärr att inte alla föräldrar klarar att ge stöd i en sådan här situation. Så om du misstänker att hon kommer bli så arg att hon inte kan hjälpl dig, råder jag dig istället till att gå direkt till närmaste Ungdomsmottagning. Du hittar adress och telefonnummer under länken "Din mottagning" på vår sajt. Där finns både kurator och barnmorska och dom kan ge dig den hjälp du behöver nu. Dels behöver du hjälp att fundera över din situation och väga för och nackdelar när det gäller om du ska göra abort eller inte. Och barnmorskan kan ge dig all information om dom olika alternativen. Dessutom kan hon finnas som stöd för dig oavsett vad du sedan väljer. Kuratorn på Ungdomsmottagningen kan hjälpa dig med att fundera kring din situation så du kan fatta rätt beslut. Han/hon kan också hjälpa dig att tex prata med din mamma om du nu är rädd för att göra det själv. För det är ju ändå viktigt att din mamma får en chans att hjälpa till i detta, eftersom allt skulle bli mycket lättare för dig om du fick hennes hjälp, och om du har någon som kan hjälpa dig att prata med henne så kanske hon också har lättare för att förstå att du behöver hennes stöd nu. Vidare kan kuratorn kanske hjälpa till så att din pojkvän och du får prata om det här tillsammans. För även om det inte är ett försvar för hur han betett sig, så kan en del speciellt unga killar bli så rädda när dom får höra att deras tjej är gravid att dom liksom inte fungerar som dom brukar. Får han tid att tänka efter och om du skulle få med honom till Ungdomsmottagningen så kanske ni kan prata om det här tillsammans.

Skulle det vara så att du inte har någon Ungdomsmottagning i närheten kan du även vända dig till skolkuratorn. Hon/han kan ge dig samma hjälp i det här läget, och även hjälpa dig att få kontakt med en barnmorska på mödravårdscentralen. Men sök hjälp så fort du kan, för inget kommer ju att bli bättre av att du väntar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar