Frågor och svar om samlag

23 Nov 2002, 12:53 153
Kille, 0 år
Question


Hej, Jag och min flickvän har legat med varann 1 gång och hon fick inte orgasm. Hon blev ledsen tror ni det är något fel på henne?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är sannolikt inte något fel på henne. Det är ärligt talat inte många tjejer som får orgasm vid sitt första samlag och det beror oftast både på killen och tjejen. För att tjejen skall få orgasm under samlag krävs ofta att hon själv, och/eller killen smeker henne med fingrarna eller tungan (om killen vill det) parallellt med själva samlaget. Det finns en del tjejer som får orgasm av att penisen förs in och ut ur slidan, men dom flesta behöver att klitoris stimuleras också. Därför handlar det väldigt mycket om att man pratar med varandra så killen får veta hur tjejen vill bli smekt för att hon ska tycka det är skönt. Vidare så gäller det att tjejen känner sin egen kropp så hon vet hur hon vill bli smekt själv, och att hon vågar säga det. Det här kan man få hålla på och pyssla med ett tag innan man får det att funka och innan man lär sig, varför det kan ta många samlag innan man lyckas tillsammans. Att ha sex tillsammans är alltså inte något som bara funkar direkt i många fall, speciellt inte för tjejen, varför även du som kille måste engagera dig i det här om ni skall få det bra tillsammans. Dessutom så innebär det första samlaget ofta att man är nervös, och att det även kan göra ont för tjejen, varför förutsättningarna för att få orgasm inte är dom bästa även om man vet hur man ska smeka varandra.

Mitt råd är att du pratar med din tjej och berättar det här för henne så hon inte känner sig onormal, eller misslyckad på något sätt, för det är hon alltså inte. Sedan gäller det att ni två tillsammans försöker komma på hur ni ska göra för att även hon ska kunna få orgasm. Ni får prova er fram både när ni har samlag och när ni bara ligger och smeker varandra. Men något fel är det alltså inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar