Frågor och svar om mobbning

24 Nov 2002, 12:37 176
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 17 år som mår väldigt dåligt pshykiskt. Jag har varit utsatt för sexuella övergrepp och väldigt mycket mobbning. Jag gick hos pshykolog förrut pga sexuella övergrepp. Jag är väldigt deppig jämt nu och är alltid negativ. Det går tyvär ut över andra..
Jag skulle behöva ha nån att prata med.
Vem ska jag vända mig till??, vill få rättsida på mitt liv och må bra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det finns en möjlighet så tycker jag att du i första hand skall ta kontakt med den psykologen du gick hos tidigare. Ibland kan det nämligen vara så att man efter en tid behöver ta upp kontakten igen för att komma vidare, och då kan det vara skönt att kunna fortsätta hos någon man gått hos innan om nu den kontakten kändes bra. Går inte det, eller om du av andra skäl skulle vilja ha någon annan att prata med, så kan du vända dig till barn-, och ungdomspsykiatrin (numret står på dom blå sidorna i telefonkatalogen). Där finns psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig. Tyvärr är det dock ofta så idag att det kan vara lång kö, och ibland behöver man även en remiss från en läkare på tex vårdcentralen, ungdomsmottagningen, skolan osv. Men ring och hör vad som gäller i ditt landsting. Det finns ju annars privata psykologer och psykoterapeuter, men tyvärr brukar det vara ganska dyrt att gå till dessa. Men fördelen är att man oftast får komma ganska direkt. Är detta ett alternativ för dig så hittar du dom på gula sidorna i telefonkatalogen, under rubriken psykologer/psykoterapeuter legitimerade.

Andra alternativ är att du går till kuratorn på skolan eller på närmaste Ungdomsmottagning (titta under länken "Din mottagning" på vår sajt). Den hjälpen är gratis, och även om kuratorn oftast inte kan ge dig psykoterapeutisk behandling utan mer hjälpa dig genom stödsamtal så kan man komma en bra bit med det också. Så ett förslag är därför att du börjar där och sedan diskuterar andra alternativ med henne/honom om hjälpen inte räcker för dig. Vidare så skulle kuratorn kunna funka som stöd åt dig medan du står i kö till barn-, och ungdomspsyk. Det kan också vara så att du hinner fylla 18 under tiden och då är det Vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning som gäller istället. Men allt detta, och hur du ska bära dig åt för att få tid hos psykolog eller psykoterapeut kan en kurator hjälpa dig med, om du nu inte känner för att ringa själv. Att du går till kuratorn först tror jag är bra, för ju snabbare du får en kontakt desto bättre, när du nu mår så här dåligt. För det är något jättebra du gör, när du nu vill ha rätsida på ditt liv och försöka må bättre. Och efter allt du har varit med om så gör du helt rätt som söker hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar