Frågor och svar om stånd

30 Nov 2002, 12:45 494
Annat, 0 år
Question


Tjena!
Är en kille på 19 år som har en fråga angående erektionsproblem. Har frågat er förut men då svarade ni inte på min fråga eller hade helt enkelt inte tid. Men eftersom detta känns väldigt viktigt för mig, och antagligen alla andra som lider av samma problem så känner jag att jag måste fråga igen. Så nu tillbaka till mitt problem. Som nämnt tidigare så lider jag alltså av erektionsproblem. Det har varit så, så länge jag kan minnas. Det är aldrig någon skillnad utan "den" hänger bara där, i ett halvslakt tillstånd. Det går att få nästan full erektion om man onanerar eller om man, det är svårt att förklara. Det känns som om man spänner en muskel strax bakom snoppen. Men så fort jag slappnar av och slutar onanera för några sekunder så försvinner erektionen. Det är alltid likadant, även om jag gör det själv eller om min flickvän gör det åt mig. Har varit tillsammans med min flickvän nu i snart 6 månader och det har inte varit någon som helst förändring under den tiden. Men med det här problemet så gör det ett samlag omöjligt att genomföra. Det går ju att ha sex med halvslak snopp men det är inte alls lika skönt som dom första sekunderarna när man fortfarande har en nästan full erektion. Har varit i kontakt med en läkare men han hade inga råd att ge mig. Vet ni vad som kan orsaka det här och/eller vart jag kan vända mig? Har redan provat ”penisringar” men det enda dom åstadkom var ett blåmärke =(
//Kricke

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Erektionsproblem kan ha både fysiska och psykiska orsaker, och ibland är det en kombination av båda. Jag kan inte brevledes ge dig en förklaring till dina problem och därför inte heller ge dig några förslag på åtgärder. Jag kan dock konstatera att det här uppenbarligen är ett konstant problem för dig och inte något tillfälligt, varför jag tycker att du skall försöka få tag i någon i din närhet som kan hjälpa dig med att utreda orsakerna i första hand och därefter tillsammans med dig bestämma vilken behandling som är lämplig. Eftersom vården är olika organiserad i olika kommuner/landsting, och resurserna ser olika ut, vet inte alltid varje läkare vart man kan få hjälp med sådana här problem, vilket uppenbarligen var fallet med den läkare du träffade. Därför kan inte heller jag säga exakt vilken hjälp du kan få där du bor, utan det kommer krävas lite detektivarbete från din sida. Vad du är på jakt efter är en sexolog, eller en läkare med specialistkompetens inom området, eller en terapeut av något slag med kompetens kring denna typ av problematik. Du skulle tex kunna börja med att träffa läkaren på närmaste Ungdomsmottagning för att se ifall han/hon har kompetens att hjälpa dig, eller vet vem du skulle kunna gå till. Likadant skulle du kunna fråga kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning om han/hon kan hjälpa till, eller vet vem som kan.
En annan väg är att ringa till växeln på ditt närmaste sjukhus och fråga vilken klinik du skall vända dig till. Förhoppningsvis har du ett större sjukhus i din närhet där det kan finnas specialistkompetens inom området. Sedan kan du prata med den klinikens personal kring hur du kan gå vidare och hur du gör för att få en tid hos en specialist.
Ett tredje alternativ är att du går in på RFSU:s hemsida (www.rfsu.se) och klickar på länken "kliniken". Där kan du läsa om deras telefonrådgivning och mottagningar, dit du skulle kunna ringa/gå för att få hjälp med dina problem. Om du inte bor i Stockholmsområdet kan du även klicka på länken "lokalföreningar". Välj den förening som är närmast dig. För även lokalföreningarna har telefonrådgivning och mottagningar. RFSU:s personal är även duktiga när det gäller att veta vart kompetent personal inom området finns ute i kommunerna. Så även om dom nu inte skulle hjälpa dig via sin rådgivning eller att du kan gå till deras mottagning, kan dom förmodligen hänvisa dig till experter inom området som finns i din närhet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar