Frågor och svar om första gången

30 Nov 2002, 13:51 118
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej som undrar....gör det ont när man har sex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är väldigt olika för tjejer när det gäller om det gör ont eller ej. Dom första gångerna kan det göra mer eller mindre ont att ha sex, men en del upplever ingen smärta överhuvudtaget. Det finns dock flera saker som spelar roll för om det gör ont eller inte. En sådan sak är hur pass intakt mödomshinnan är. Den kan ju gå sönder mer eller mindre genom annan fysisk aktivitet, och den kan också vara olika "tjock", varför det alltså är olika från tjej till tjej. En annan sak som spelar stor roll är hur man genomför det/dom första samlaget/samlagen. Om man vågar vänta tills det känns rätt för en själv, och man har sex med någon man tycker mycket om och känner sig trygg med, har man större förutsättningar för att kunna vara avslappnad, och då gör det heller inte lika ont som om man ligger och spänner sig. Sedan handlar det ju också om ifall man har ett riktigt förspel så tjejen är riktigt upphetsad och våt. Det är också en förutsättning för att det inte ska göra ont. Vidare finns det andra faktorer som spelar in, och det är tex ifall man känner sig så pass trygg och självsäker att man vågar säga stopp ifall man känner smärta när killen för in penisen. Dom första gångerna kan man nämligen behöva ta det väldigt lugnt och föra in penisen en liten bit i taget, och däför är det viktigt att tjejen vågar säga till och berätta hur det känns. Sådana här saker är ju så mycket lättare om man är med en kille man tycker mycket om och som man har ett bra förhållande med, för då känner man ju sig trygg och vet att killen respekterar det man säger och verkligen vill att det ska vara bra för båda.

Ja, som du förstår så är det många saker som spelar roll för hur det/dom första samlaget/samlagen känns. Men om du litar till dina egna känslor och har sex när det känns rätt och med en person som det känns rätt med, så ger du dig själv en bättre chans att uppleva sex som positivt och smärtfritt. Och får du ont, så kommer du heller inte att uppleva det som så jobbigt om du har en pojkvän som du litar på och som du vill ha sex med, eftersom smärtan är ganska snabbt övergående. Då kommer i alla fall det positiva att överväga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar