Frågor och svar om mobbning

30 Nov 2002, 19:34 161
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej som undrar.....därför att jag har blivit mobbad. Jag mobbades från början av skolan till förra veckan.Jag känner att efter jag har blivit mobbad ,har jag inte känt riktigt mina känslor (glädje).Jag har känt mig ledsen.Fast som jag känner är att ,jag inte kan känna någon vanlig glädje utan bara nån konstig känsla. Det att jag inte längre vet vad glädje är för mig.Det känns konstig för att jag vet inte var min glädje är.Varför har det blivit så konstigt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man som du råkar ut för något så jobbigt som att bli mobbad så blir det som om själen får en skada. Du kan nästan jämföra det med att få en skada efter att tex ha trillat, eller cyklat omkull.
När man blivit fysiskt skadad måste man oftast ta det lugnt för att skadan ska kunna ha en chans att läka. Man kan inte bara springa på som vanligt innan såren har läkt tillräckligt. Ibland behöver man också få hjälp av tex en läkare för att skadan ska bli bra.
Precis på samma sätt fungerar psyket, eller själen om man vill kalla det det. Har man råkat ut för hemska saker så både självförtroende och livsglädjen fått sig en riktig törn, så kan man känna sig konstigt tom, glädjelös, eller annorlunda än innan det hemska hände. Det är som om psyket/själen tar semester och inte riktigt orkar känna på samma sätt som innan. Men om det hemska har upphört, precis som mobbningen av dig nu slutat, så läker psyket/själen efterhand och med tiden börjar man kunna känna alla olika känslor som tex glädje igen. Detta kan ta olika lång tid och ibland kan man behöva ta hjälp av en kurator eller psykolog för att riktigt kunna bearbeta det som hänt, så att hon/han kan hjälpa till med läkningen precis som läkaren skulle gjort om man haft en fysisk skada.

Så det är alltså inte konstigt att du känner som du gör och att du har svårt att uppleva glädje, för du har varit med om något riktigt jobbigt och du behöver därför sannolikt ta igen dig lite rent psykiskt innan du orkar känna glädje igen. Men som jag också sade så behöver man ibland hjälp att bearbeta och få prata om den här typen av upplevelser som du haft när du blivit mobbad. Att få prata igenom det som hänt och få ur sig all sorg och ilska man oftast bär på när man blivit kränkt kan vara både skönt och viktigt för att man ska kunna må bra längre fram. Så var därför inte rädd för att gå till skolkuratorn, eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning och be om hjälp för att hitta tillbaka till glädjen i ditt liv igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar