Frågor och svar om misshandel

30 Nov 2002, 19:52 165
Annat, 0 år
Question


hej jag blir misshandlad av min syrra som är ett år mindre en mig jag är 14
vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första du ska göra är att prata med dina föräldrar. Det är deras sak att hjälpa till i ett sådant här läge, men då måste dom få veta vad som pågår, för det är inte alltid föräldrar förstår att det är något som är fel i familjen då dom inte kan hålla koll överallt. Sedan är det nog lätt hänt också att föräldrar accepterar en viss nvå av bråk mellan syskon, varför dom kanske avfärdar det som vanligt syskongräl. Men inte ens syskon har rätt att slå varandra, varför det är viktigt att du pratar med dina föräldrar så dom förstår att du verkligen mår dåligt av detta, och att du behöver deras hjälp.
Skulle nu det ändå inte fungera så tycker jag att du ska prata med skolsköterskan eller skolkuratorn. Dom kan sedan hjälpa dig att prata med dina föräldrar om du vill det, eller kanske till och med prata med dig och din syster tillsammans. För jag utgår ifrån att du redan pratat med sin syster och sagt ifrån att hon måste sluta med det här, men att det inte hjälpt, varför det måste in någon vuxen som kan hjälpa till i detta.

Försök med dom alternativen som jag givit dig, så hoppas jag att ni kommer tillrätta med problemet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar