Frågor och svar om våldtäkt

1 Dec 2002, 19:12 177
Tjej, 0 år
Question


När jag var 6:år så blev jag våldtagen av en gubbe. Han satt inne i 3 månader sen släppte dom honom. Jag fick skadestånd och sånt. Men jag undrar om jag kan sätta dit honom igen, för han har varit på fler efter det.Han är ute nu, Han har varit på min skola några gånger. Han har bott nära skolan som jag har gått på och går på nu.
Jag e jätte glad om du svarar!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om den här mannen börjar röra sig i din skolmiljö och du vet att han utsatt fler barn/unga för övergrepp så tycker jag att du skall prata med kuratorn eller skolsköterskan på din skola. Jag förstår att det måste vara väldigt obehagligt för dig att stöta på den här mannen igen, men när han nu inte gör några närmanden mot dig, så kan det vara svårt för dig att sätta dit honom för något, även om jag kan förstå ifall du önskar att du kunde det, för 3 månader känns förmodligen inte som ett tillräckligt straff för dig, med tanke på det hemska du varit med om. Däremot så är det bra om du kan hjälpa till så andra utsatta vågar anmäla honom, och även att du hjälper till att förhindra att han utsätter fler personer för övergrepp, varför jag alltså tycker att du ska gå och prata med kuratorn eller skolsköterskan i skolan. Dom vet vad man ska göra i sådana här fall och kan ta hand om det hela så inte du behöver bli mer indragen. Man kan förvisso anmäla till polisen om man vet att någon begått ett brott även om brottet inte begåtts mot en själv, men i sådana här fall är det bättre om en kurator eller skolsköterska kan prata med dom här personerna som är inblandade och eventuellt anmäla själva, än att du ska göra det. För det kan komma som en chock för dom om du går och anmäler det hela, och då kan det bli ganska jobbigt för dig i slutänden. Låt därför kuratorn och/eller skolsköterskan ta hand om det genom att du berättar för dom vad du vet. Prata också med kuratorn om hur det känns för dig nu när du ser den här mannen igen. Det tror jag skulle vara bra för dig, för det vore ju inte så underligt ifall du blev rädd när du vet att han finns i närheten och då skall du få hjälp så du kan känna dig trygg. För han har ju absolut ingen rätt att befinna sig på skolområdet så det kan skolan förhindra, och även polisen kan hjälpa till ifall han börjar röra sig i miljöer där det finns barn, och unga igen. Bara att se honom kan ju säkert kännas väldigt obehagligt för dig, och det ska du därför kunna slippa. Prata också med dina föräldrar om det här så dom kan hjälpa dig och stötta dig i detta.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar