Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

4 Dec 2002, 10:34 296
Tjej, 0 år
Question


Vem är homosexuell??? Kan det vara bara vem som helst??? Är man homosexuell om man har haft en relation med en av sitt eget kön bara en gång och fortsatt sen med någon som är motsatta könet??? Eller är man bisexuell då???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vem som helst vara homosexuell. Det finns inga speciella kriterier för vem som är, eller kan bli homosexuell och inte.

När det sedan gäller det här med den egna sexuella identiteten så går det inte att säga att den som haft en, eller två, eller tre.... relationer med någon av det egna könet, är homosexuell, eller bisexuell. Att tex ha sexuella aktiviteter ihop med någon av sitt eget kön, kan för många vara en del av den sexuella utvecklingen främst under tonåren. Men det faktum att vissa under den här tiden har sexuella relationer med personer av samma kön, säger inte alltid något om vilken sexuell identitet den här personen kommer ha som vuxen. Inte heller går det att säga att någon som under hela tonåren, och tidiga vuxenlivet har sexuella relationer med personer av det motsatta könet, aldrig kommer att bli homosexuell. Det här med hetero-, bi-, och homosexualitet har nämligen inte bara med sex och göra, utan handlar också om vilket person/kön man blir kär i, vill krama och vara nära, dela sin framtid med osv. För att krångla till det ytterligare så är detta något som kan skifta under en livstid, även om det inte gör det för dom flesta. Somliga känner i tidig ålder känslor för sitt eget kön, eller det motsatta, och bara vet att dom är homosexuella eller heterosexuella. Andra testar olika typer av relationer och tar många år på sig för att komma fram till vilken sexuell identitet dom har, emedan några lever i heterosexuella relationer under lång tid och senare i livet börjar definiera sig själva som homosexuella. Det omvända kan självklart också förekomma.
Så, alltså går det inte att säga vem som har en specifik sexuell identitet utifrån hur många relationer med respektive kön dom haft. Utan den sexuella identiteten är något som man definierar för sig själv utifrån vad man själv känner, och det kan som sagt förändras under en livstid, även om det inte är det vanligaste. Det enda man kan säga egentligen är att majoriteten idag upplever sig som heterosexuella, och detta även om en del har erfarenhet av homosexuella relationer. Men man kan ju spekulera i om vi inte kommer se en ökning i antalet homo-, och bisexuella i takt med att samhället förändras och fördomarna mot homo-, och bisexualitet minskar. Vidare kanske det inte är en ökning i egentlig mening, utan det kanske mer handlar om att fler vågar gå ut med sin homosexualitet varför det blir mer synligt i samhället.

Vill du läsa mer om det här kan du gärna gå in på RFSL:s hemsida med adressen: www.rfsl.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar