Frågor och svar om familj

4 Dec 2002, 11:58 441
Tjej, 0 år
Question


Jag har en yngre bror som slår mig.... Jag mår jätte dåligt av detta.
Han (han är 11år)slår mig jämt... visst så slåsss syskon ibland men det här är annorlunda.
Ibland villl jag bara dö!
Han är elak hela tiden och säger saker som sårar mig jätte mycket..... JAg kanske är llite överkänslig men vem vill ha en familje medlem som säger att man är en hora, jävla pucko, jävla fetto mm
´Han säger samma sak till resten av familjen men han är nog värst mot mig och mamma.....
Jag orkar inte mer.... vad ska jag göra ....? är det något fel på honom eller på mig kanske!?
Ps: Hanm kan kalla mig för jävla hora omjag så mycket som ser på honom.
Hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår om det här är jättejobbigt för även om syskon bråkar ibland, så måste det finnas en gräns för vad man har rätt att säga till varandra. Man kan vara osams som syskon, men man måste ändå visa varandra en grundläggande respekt och det gör inte din bror när han slår dig och kallar dig hora och sådant. Därför är det inget fel på dig som reagerar på det här sättet. I första hand är detta ett ansvar för dina föräldrar, då det är dom som ska se till att alla i familjen beter sig på ett bra sätt mot varandra. Nu verkar det som om din bror beter sig på det här sättet även mot dina föräldrar, och det kan därför verka som om dina föräldrar eventuellt tillfälligt tappat kontrollen över situationen. Men ibland kan det vara så att föräldrar helt enkelt inte orkar stå upp för sina regler och stå emot ifall någon av barnen är inne i en jobbig period. Då kan dom behöva en liten påminnelse, varför jag tycker att du i första hand skall säga till dina föräldrar att ni behöver prata utan att din bror är med. Har du andra syskon som upplever samma sak, kan du ta med dom också. Försök sedan berätta för dina föräldrar och eventuella andra syskon hur du känner det, och att du inte orkar med detta längre. Detta är viktigt att du säger när ni är ifred från din bror och när ni verkligen sitter ner och pratar med varandra. Det är nämligen lätt hänt att man slänger ur sig att man inte orkar, mitt i vardagen när alla är i full fart med sitt, och då är det sällan någon som orkar lyssna eller tar det på allvar. Därför kan du få vara lite tuff och kräva att ni skall sätta er ner i lugn och ro, och att dom ska ta sig tid att lyssna.
Berätta sedan för dina föräldrar att du behöver deras hjälp i detta och att dom måste göra något för att få din yngre bror att respektera dig och andra som också bor i huset. Förhoppningsvis vaknar dina föräldrar till och börjar försöka ta tag i problemet. Men skulle inte detta hjälpa kan du försöka prata med skolsköterskan eller kuratorn på skolan. Har du någon bra lärare som du litar på skulle du kunna prata med henne/honom också. Ibland kan det nämligen vara bra ifall någon annan vuxen hjälper till att prata med föräldrarna, vilket ni skulle kunna göra tillsammans sedan. För kanske är det så att dina föräldrar behöver hjälp och stöd från någon annan vuxen för att klara ut situationen, vilket dom kan få om du pratar med någon av dom jag räknade upp. Det är ju nämligen inte meningen att en person i en familj ska styra och ställa på det sättet du beskriver, och få dom andra att må dåligt. Då måste man göra något åt saken, och förhoppningsvis har du fått lite tips som du kan pröva.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar