Frågor och svar om familj

5 Dec 2002, 11:58 150
Annat, 0 år
Question


Jo det är så att min mamma är nykter alkoholist. Hon har precis kommit hem från ett behandlingshem (jag är så STOLT över att hon åkte!!!!)
Jag har hört att det finns någon sorts "medecin" som gör att man kräks så fort man dricker alkohol. Hur mycket måste man dricka innan man spyr?
Hur mycket alkoholhalt måste drycken innehålla? Finns det på apoteket och i så fall är det receptfritt och kan vem som helst köpa det, eller måste man vara över 18?
Jag behöver verkligen veta för min mamma är lite orolig för att ska ska få återfall senare i livet och om hon får det tror hon att hon kommer vara för stolt för att söka hjälp. Så jag tänker hjälpa henne genom att köpa den här medecinen, om jag får (jag är under 18)
och kan.
Snälla hjälp mig att reda ut mina frågor!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har sannerligen anledning att vara stolt över din mamma, då det är ett stort steg att erkänna sina problem och söka hjälp för dom.
Den medicin du pratar om är förmodligen ett preparat som heter Antabus. Det är ett medel som används i kampen mot alkoholism och som får en att må väldigt dåligt om man dricker alkohol. Nu är det så att Antabus skall man ta regelbundet och det är dessutom viktigt att man får doseringen utprövad av läkare. Vidare är det vissa kontroller läkaren måste göra innan han/hon skriver ut Antabus (det är receptbelagt)då man tex inte får ha leverskador när man tar preparatet. Antabus skall i princip alltid tas under övervakning, dvs man går på regelbundna kontroller inom sjukvården. Detta är viktigt då Antabus kan ge vissa biverkningar, samt doseringen måste anpassas till varje individ.
Den som äter Antabus reagerar när dom dricker väldigt små mängder alkohol. Om du går in på Apotekets hemsida www.apoteket.se och klickar på länken "Läkemedelsfakta", så kan du välja länken "Sök i patientfass". Där kan du sedan söka på Antabus och läsa om läkemedlet. Bl a står det att personer kan reagera bara dom äter en chokladpralin med alkohol i. Om personer som äter Antabus dricker stora mängder alkohol så riskerar dom medvetslöshet och behöver sjukhusvård. Allt detta gör att det är viktigt att din mamma får hjälp av en läkare ifall hon är intresserad av detta preparat.

Jag kan förstå din och din mammas oro för återfall, för den risken finns ju tyvärr, men jag skulle föreslå att din mamma tar kontakt med personalen på det behandlingshem hon varit på och pratar med dom om hon inte kan få en stödkontakt på hemmaplan. För det är bättre att ha en stödkontakt hela tiden, för då minskar man risken för återfall, istället för att man skall behöva ta kontakt om och när återfallet inträffar. För då känner många liksom din mamma att dom har misslyckats och är för stolta för att våga ta kontakt.
Kanske har din mamma också haft kontakt med någon socialsekreterare eller liknande på hemmaplan, vilken hon också skulle kunna kontakta för att få hjälp med en stödkontakt. Om hon vänder sig till socialtjänsten så brukar dom ha en missbruksenhet där man kan få en stödkontakt, vilket kanske vore en lösning för henne så hon får hjälp med sin oro för återfall, och även får stöd i att klara av sitt nya liv på hemmaplan. Hon kan också vända sig till psykiatrin och få en stödkontakt av en kurator där. Medicinering i form av Antabus kan hon diskutera med den stödkontakten hon i sådant fall får, eller så kan hon vända sig direkt till en läkare på vårdcentralen eller inom psykiatrin.
Men som du förstår är det här inte något som du kan köpa åt henne, utan hon måste vara med i detta själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar