Frågor och svar om onani

7 Dec 2002, 22:00 396
Annat, 0 år
Question


hej jag är en kille på 14 år och undrar vad runka är. Många av killarna i skolan pratar om det och det är lite pinssamnt om jag skulle bli frågad nått om det och inte kunna nått. Kan ingenting om sexualkunskap över huvudtaget och jag känner mig dum. Är det ovanligt att inte kunna nånting när man är 14 år så snälla hjälp mig. (vågar inte prata med pappa)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är inte ovanlig som inte vet så mycket om sex. Vi får många frågor hit kring vad olika saker betyder och hur man gör när man tex onanerar eller ska ha sex. Det är lätt hänt att det blir lite snack om olika sexuella saker i kompisgänget, och att flera pratar utan att egentligen veta vad allt betyder. Men ingen vågar fråga då man tycker det är pinsamt att inte veta, och man inte vill verka dum inför kompisarna. Det är ju lite synd att det ska vara så, för det vore ju bättre om man vågade säga att man inte vet allt, och fråga om vad saker betyder. Då skulle många slippa känna sig så osäkra.
Men, nu är det som det är, men du är alltså inte så ovanlig som du kanske tror.

Att runka som du frågar efter, är det vanligaste sättet för killar att onanera på. Det innebär att man fattar tag med ena handen kring penisens förhud (det är den huden som sitter längst ut och som går att dra tillbaka) och för den med hjälp av handen fram och tillbaka över ollonet (den känsliga delen som sitter allra ytterst på penisen). Man kan klämma olika hårt och dra handen mer eller mindre fort fram och tillbaka. Man känner själv vad som känns skönast. Dom flesta börjar lite lugnt för att därefter dra snabbare och kanske klämma hårdare när dom börjar närma sig utlösning. Men det är som sagt olika och man lär sig efter ett tag vad som känns bäst för en själv. Men det är alltså detta som kallas att runka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar