Frågor och svar om kompis

8 Dec 2002, 18:42 104
Tjej, 0 år
Question


hejsan!!
jag har en jättebra killkompis vi har varit kompisar sedan länge. men nu är det så att jag har blivit kär i honom och jag vet inte om jag ska berätta det för honom eller inte.
vad tycker du?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vad du ska göra, måste du själv bestämma, men jag kan ge dig lite allmänna råd att fundera över.

Det finns alltid en risk för att vänskapen trasslar till sig, och kanske till och med går förlorad när kärlek kommer in i bilden. Om nu den ena blir kär, så kan det kännas lite knepigt för den andre ifall han/hon inte känner likadant. Likadant kan det kännas jobbigt för den som är kär om inte känslorna är besvarade. Om den här situationen uppstår så kan man därför ibland glida isär som kompisar också, speciellt om man inte kan prata om det hela, utan bara försöker låtsas som om allt är som vanligt.
Skulle det nu ändå visa sig att känslorna kanske är besvarade, då kan nästa problem uppstå. Man kanske blir ihop och allting funkar bra, men vad händer om förhållandet sedan spricker? Då är det oftast ganska svårt att gå tillbaka till att vara kompisar igen, men återigen beror mycket på ifall man kan prata med varandra och om både är överens om att avsluta förhållandet och försöka bibehålla vänskapen.

Men trots riskerna att förlora vänskapen när andra känslor kommer in i bilden så anser många att det är värt att ge kärleken en chans. Samtidigt finns det andra som tycker att vänskapen är så pass viktig att man istället väljer att försöka komma över sina känslor och satsa på vänskapen. Vilket du ska välja måste du alltså själv bestämma, och om du funderar igenom hur pass viktig er vänskap är för dig, och samtidigt försöker komma fram till hur pass mycket ni kan snacka med varandra så har du lite att gå på. Är er vänskap väldigt viktig så kanske du inte vill riskera det hela genom att satsa på kärlek, men om ni har en så pass nära vänskap att ni kan prata om det mesta, så kanske du kan prata med honom om hur du känner och så kan ni två tillsammans bestämma hur ni ska göra framöver. Och om du vet att ni kan prata om det mesta, kan det också göra att du väljer att berätta för honom då ni har en bra chans att klara vänskapen ändå även om dina känslor inte skulle vara besvarade.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar