Frågor och svar om kompis

8 Dec 2002, 19:29 301
Tjej, 0 år
Question


Jag har kännt min bästa kompis i 7 år och det känns som om hon tar avstånd från mej. tex när vi har bestämt att vi ska göra något efter skolan så säger hon alltid att hon måste hämta sin lillasyster eller så har hon glömt bort det. Vi går i olika klasser sen 3 år tillbaka och det påverkar också att Vi inte varit med varanndra på ett tag. Jag mår jätte dåligt pågrund av det här eftersom jag inte har så många andra vänner.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det händer ibland att man glider ifrån varandra när man inte längre har den där naturliga kontakten som man får när man går i skolan tillsammans. Jag vet inte om det är så din kompis känner, eller om det helt enkelt är tillfälligheter som gjort att hon glömt, eller hämtat sin lillasyster när ni ska träffas. Men jag vet att det är väldigt jobbigt att inte veta varför saker och ting händer, speciellt om man känner det som om man håller på att förlora sin kompis, varför jag tycker att du ska prata med henne direkt så du får veta vad det här handlar om. Självfallet kommer du bli väldigt ledsen om det nu visar sig att hon tycker ni glidit ifrån varandra, men jag tror ändå i längden att det är bättre för dig att veta det så du kan rikta in dig på att träffa nya kompisar, istället för att gå runt och må dåligt och bara ana det värsta. Vidare så finns ju chansen som jag sade att det bara är tillfälligheter, och att ni kan prata om hur ni ska göra för att ni skall kunna träffas lite mer. Så säg till din kompis att ni behöver träffas och prata, och berätta sedan för henne hur du tänker och att du är rädd för att förlora henne som vän. Sedan får du se hur det hela utvecklar sig.

Men oavsett hur det går när du pratar med henne, så tycker jag att du skall försöka att satsa lite tid och energi på att hitta andra vänner. Du kanske har någon annan, som skulle kunna bli en ny bästa vän om du lade ner tid på det och verkligen visade att du vill umgås lite mer. Sedan kanske det finns andra personer i din klass, på din skola osv, som du är intresserad av att bli vän med. Att hitta nya vänner kan ibland ta lite tid, och man kan få anstränga sig lite genom att försöka ta kontakt själv, och även försöka delta på olika saker där man kan träffa nya vänner. Man kan tex försöka hitta något fritidsintresse och gå med i någon klubb, eller förening där man både kan göra sådant man tycker är kul, och träffa andra som gillar samma saker. Så tänk efter lite hur du skulle kunna göra för att träffa fler kompisar. För har man andra vänner, så blir man inte lika sårbar ifall det inte funkar med någon, även om man alltid blir ledsen när det inte går som man önskar. Men i första hand, prata med din kompis så ni får reda ut om det är något som är fel, och så du slipper gå och grubbla på det här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar