Frågor och svar om få kontakt

14 Dec 2002, 11:38 212
Kille, 0 år
Question


Jag måste bara få tag i en flickvän och jag gillar rätt många tjejer. Fast jag vet inte om någon av dem gillar mig. Hur ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vet inte varför det är så bråttom att få tag i en flickvän, men det kanske inte har någon betydelse i sammanhanget. Det låter du dock som om du gillar flera, men inte är kär i någon. Gillar man någon så har man kanske ett intresse av att lära känna personen för att se ifall känslorna växer, eller om det man gillade hos personen helt enkelt vara en fantasi. Om du nu har flera som du gillar och är intresserad av att få ett förhållande med någon, så finns det i mina ögon inte så mycket annat att göra, än att du tar kontakt med en eller några av dem för att se hur det hela utvecklar sig. Och då menar jag både hur dina känslor utvecklar sig, och ifall tjejen/tjejerna ifråga är intresserade. Om man inte ska hålla på och be kompisar osv pejla vad en tjej tycker om en, så finns det ju nämligen inga andra sätt att få veta, än om man själv tar kontakt med personen för att se hur det känns. När man tar kontakt kan man ju vara olika rättfram. Vissa väljer att ganska direkt berätta att dom är intresserade och frågar även hur tjejen känner det, medan andra väljer att ta kontakt, börja prata, och kanske föreslå att man gör något tillsammans för att se ifall hon är intresserad. Hur du ska göra, handlar mycket om hur modig du är, och ifall du fixar att få ett nej på en direkt fråga om hon är intresserad. Så hur du gör i slutänden är upp till dig själv och vad du är beredd att satsa. Så fundera på det och bestäm sedan hur du gör.

En liten fundering så här på slutet är att du inte bara försöker få till en relation med första bästa, utan att du verkligen försöker känna efter om det är någon du blir kär i. För om man bara blir ihop med någon för att man ska ha någon, eller har för bråttom av andra orsaker, brukar inte förhållandet funka särskilt bra i längden, och man är ju inte speciellt schysst heller mot den man blir ihop med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar