Frågor och svar om få kontakt

14 Dec 2002, 13:00 321
Kille, 0 år
Question


Hej! jag är en kille på 16 år och jag faller väldigt lätt för tjejer. Har aldrig varit tillsammans med en tjej förut men jag sklle gärna vilja bli. jag tycker att det är mer nervöst att försöka bli tillsammans med någon j äldre jag blir. Jag gillar flera tjejer men jag vet inte om jag är kär i någon av dem. det är svårt att veta! snälla hjälp

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte så konstigt om du känner dig mer nervös inför att bli ihop med en tjej nu än när du var yngre, för ju äldre man blir, desto seriösare blir ju det här med förhållande. När man är väldigt ung så har man ju inte hunnit formas så mycket som person än, och det här med att bli ihop och fråga chansen på någon är både lite lek och lite allvar. Men ju äldre man blir desto mer allvar brukar komma in i det hela, och det är ju ganska naturligt. Men för den skull tycker inte jag att man skall glömma "leken" för då blir man ofta rädd för det hela. Precis som du säger kan man ju sällan veta om man är kär i någon som man inte känner, utan det hela börjar med att man gillar personen. Sedan måste man ju gå vidare till att ta kontakt för att se hur känslorna utvecklar sig, och ifall den andra också blir intresserad, och det är där jag tycker att "leken" borde komma in lite mer. Om man tar kontakt för att få till ett förhållande så blir det nämligen lite för mycket allvar från början, och det känns oftast bara spänt och ansträngt. Men om man istället bara låter sin nyfikenhet för den andre styra och försöker låta bli att tänka på förhållande och om det blir något eller inte, utan mer går in för att lära känna en ny människa, så brukar det inte kännas lika dramatiskt. Jag tycker att du och andra ska unna er att ta mer kontakt med det motsatta könet lite mer förutsättningslöst, och inte fundera så mycket på vad som skall hända längre fram, för det kan man ändå inte veta. Men är man öppen när man tar kontakt så kan det hela resultera i att man upptäcker att man gillar varandra men mer som kompisar, varför man kanske får en god vän på köpet, eller så blir man kära i varandra direkt eller efterhand och startar ett förhållande, vilket då kommer mer naturligt än om man försökte få till det från början, eller så upptäcker man att man inte alls gillar varandra och tar aldrig mer kontakt, vilket inte heller blir så dramatiskt och känns som ett misslyckande när man inte varit så låst vid att se om man kunde få ett förhållande. Det finns fler varianter, men poängen är att om man bara låter sin nyfikenhet på människor styra och inte tankar om att bli ihop, så blir det både roligare och mer avspänt att ta kontakt med någon man gillar. Och det kan alltid vara spännande att låta saker ha sin gång och se hur det hela utvecklar sig, och inte försöka styra så mycket. Så mitt råd är att du funderar över detta och ser om det är något som kan hjälpa dig på vägen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar