Frågor och svar om kompis

16 Dec 2002, 09:58 288
Kille, 0 år
Question


Jag går i 8:an och i min klass går en kille som är jätte aggressiv han har en sjukdom eller nott som gör att han inte kan läsa så bra är det därför? Han går och slår på mig hela tiden, det gör inte ont men borde jag slå tillbaka?
jag slåss nästan aldrig, och när jag gör det då börjar jag skaka och kan inte koncentrera mig... sisst jag slogs sluta det med att han som reta mig låg på golvet och grina. jag står inte ut med såna som går och retas och mobbar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, jag tycker inte att du ska slå tillbaka, då det inte är någon lösning på problemet i längden. Istället tycker jag att du skall ta upp saken med den av dina lärare du har mest förtroende för, eller om du har någon huvudansvarig lärare för er klass.
För även om den här killen lider av någon typ av störning så måste ändå skolan se till att ni andra elever får en lugn arbetsmiljö och inte behöver lida för den här killens svårigheter.
Det finns vissa typer av vad man kallar neuropsykiatriska diagnoser (betyder i princip att det är en mindre störning i hjärnan) som tex DAMP, ADHD osv. Har man den här typen av diagnos kan man ha svårt att kontrollera sig när man tex blir arg eller frustrerad. Personer som lider av det här klarar inte riktigt att hejda sig, och måste därför få hjälp med det från skolan. Det räcker liksom inte att någon slår tillbaka, eftersom det inte handlar om att personen ifråga vill vara dum och slåss, utan helt enkelt att han/hon inte kan kontrollera sig själv.

Nu vet inte jag om det är detta den här killen lider av, för det går inte att säga så här utifrån ett brev, men oavsett om det är det eller inte, så skall inte du acceptera att bli slagen i skolan. Men att slå tillbaka är som sagt ingen lösning, utan ta upp det direkt med din lärare och kräv att dom gör något åt det här, så du slipper hamna i bekymmer för att du måste freda dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar