Frågor och svar om psykolog

19 Dec 2002, 10:11 292
Annat, 0 år
Question


Hey. För snart två år sen gick jag hem till en man som tvingade mig till analt sex. Jag sa inte nej men jag ville inte ha sex men var för rädd för att säga nåt... vad räknas de som?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli tvingad till sex genom våld eller att någon på ett sätt utnyttjar ens beroendeställning, eller gör så man inte kan eller vågar säga emot räknas i lagens mening som våldtäkt eller sexuellt utnyttjande.
När man anmäler något sådant här, vilket jag hoppas att du gör, så behöver man inte bry sig om vad det räknas som, utan det är till slut åklagaren som beslutar i diskussion med dig, ifall han/hon skall åtala personen för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande. Det beror på vad som kommit fram i själva polisutredningen och vad åklagaren tror är möjligt att kunna fälla den här personen för.

Mitt råd till dig är att du berättar för någon nära vän, eller anhörig vad som hänt så du får stöd och hjälp att göra en polisanmälan. Jag tycker också att du skall gå till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning, så du får en chans att prata om det här som hänt dig. Kuratorn kan även vara den som stöttar och hjälper dig med att göra en anmälan. Men det är viktigt att du försöker få någon att prata med för sådana här saker är väldigt jobbiga att vara med om, och påverkar ofta ens liv lång tid framöver, och då behöver man stöd och hjälp så man inte ensam får bära allting. Nu säger du ju ingenting om hur du mår idag, men enligt min erfarenhet så ska man inte gå med något sådant här för sig själv, utan söka hjälp från personer man litar på och även från professionella. Så jag hoppas att du har orken att göra det, och att du också vågar göra en polisanmälan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar