Frågor och svar om Ångest

20 Dec 2002, 07:37 184
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är 14 år, och min kompis har skurit sig i handleden. Men jag har lovat att inget säga. men mår dåligt av att veta. JAg vet hur hon känner, jag har oxå ärr på min handled... snälla hjälp mig! Vad ska jag göra??!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller det här med att skära sig, så är en av svårigheterna att den som skär sig, både kan skämmas för att han/hon gör det, men också att han/hon inte tror att det finns någon hjälp att få, och att man nästan är ensam i hela världen om att känna som man gör. Och även om man inte mår bra av att skära sig kan ändå många som gör det tycka att dom hittat ett ganska bra sätt att hantera alla jobbiga känslor som dom bär på insidan, och som får dom att skära sig överhuvudtaget. Ofta finns det också en känsla av att inte vara värd något, att ingen älskar en, och att man därför nästan inte är värd att få någon hjälp heller.

Allt det här har du förmodligen också känt på, vilket gör att du kan förstå din kompis och varför hon inte vill att du säger något. Men samtidigt så tror jag du vet att det inte är något bra sätt i längden att hantera alla jobbiga känslor på, då man aldrig löser det egentliga problemet genom att skära sig. Istället så är det just i dom här tillfällena som man verkligen behöver hjälp av någon som kan hjälpa en med att hitta andra sätt att hantera jobbiga känslor på, och där dom jobbiga känslorna till slut ger med sig, så man inte ens behöver fundera över att skära sig. Och allt det här vet du förmodligen, varför det sannolikt blir jobbigt för dig att gå och bära på detta utan att kunna göra något för att skaffa hjälp.

Men jag tycker inte att man skall gå och bära på sådana här hemligheter i all evighet, utan man skall försöka göra något åt det. Men man ska så mycket som möjligt försöka göra något utan att svika sin kompis.
Därför tycker jag att du i första hand ska prata med henne om hur du känner det när du får bära på den här hemligheten utan att säga något. Vill du, så kan du också prata med henne om hur du känt när du skurit dig, och kanske kan du föreslå henne att ni skall gå och söka hjälp tillsammans. För kanske är det så att du inte slutat med att skära dig, varför du och din kompis skulle kunna hitta styrka i varandra och gå iväg tillsammans för att få hjälp. Ni kan gå till kuratorn i skolan eller till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning.

Men i första hand så tycker jag alltså att du skall försöka få henne att söka hjälp, antingen med hjälp av dig, eller på egen hand. Går inte det, så får du själv avgöra ifall du tex vill berätta för kuratorn eller sköterskan på skolan, eller kanske hennes föräldrar om det skulle vara ett bra alternativ. Din kompis kommer kanske bli besviken på dig först, men i längden hjälper du sannolikt henne om du väljer att berätta. Försök bara vara så ärlig du kan mot henne och säg till henne att du tänker berätta för någon som kan hjälpa henne om hon nu inte vill själv. Det blir mycket jobbigare om det kommer som en överraskning för henne att du berättat, om du nu väljer att göra det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar