Frågor och svar om kontakt

20 Dec 2002, 07:53 170
Kille, 0 år
Question


Jag och min flickvän gjorde slut efter nästan fem år, hon säger att det är för vårat bästa. För att vi inte mår bra i förhållandet.. Men nu när vi gjort slut, så vill jag inte hålla kontakten längre.. Jag försöker förklara för henne att jag mår dåligt av detta men hon ringer ändå... Jag förstår henne inte.. Hon kommer ju ändå att träffa någon ny... Hjälp!!! Vet inte vad jag ska göra...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det kan tyckas lite obegripligt att hon först gör slut, och sedan vill ha kontakt och inte respekterar att du inte orkar det. Jag kan inte säga varför hon beter sig så här, men det kan vara så att hon verkligen vill att ni skall kunna ha kontakt för att hon ändå tycker om dig som person även om hon inte tycker ni skall vara tillsammans. Eller så hänger hon kvar av gammal vana. Har man varit tillsammans så länge kan det kännas väldigt ensamt och tomt att helt plötsligt stå utan den andre, och man kan därför ha svårt att helt släppa taget även om man är den som velat avsluta förhållandet. Ensamheten drabbar ju även den som gjort slut om du förstår vad jag menare.
En ytterligare förklaring skulle kunna vara att hon helt enkelt är rädd för att hon gjort dig illa genom att göra slut (vilket hon sannolikt har) och att hon känner sig lite skyldig. Hon har ju egentligen inget skäl att känna sig skyldig då man själv måste bestämma över om man vill vara tillsammans eller inte, men många känner skuld i alla fall. Speciellt om det är någon som dom bryr sig mycket om, som dom gjort slut med. Att då ringa och kolla hur det är med dig, och försöka få dig som vän, skulle säkert kännas skönt för henne, för om hon märker att du inte är så nere och att ni kan vara kompisar, lättar hennes skuld.

Ja, nu har du lite förslag på förklaringar till hennes beteende, men vill du veta säkert måste du fråga henne, och verkligen prata med henne tills du får ett svar. Du kan ju nämna några av förslagen jag skrivit och se om det är något som hon känner igen, om du vill.

Men det viktigaste är förmodligen att du får henne att sluta ringa, då det här är jobbigt för dig. Och om hon inte respekterar ditt beslut att inte ha kontakt när du säger det till henne, så måste du bli väldigt tydlig med att du menar vad du säger. Tala om för henne att du inte vill att hon ringer mer, och om hon fortsätter med det kommer du lägga på luren så fort du hör att det är hon. Sedan gäller det att du står fast vid det, och verkligen lägger på när hon ringer. Då kommer det sannolikt inte ta så lång tid innan hon slutar ringa så du får vara ifred och slicka din sår.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar