Frågor och svar om kompis

20 Dec 2002, 08:13 224
Tjej, 0 år
Question


Jag vet inte vad jag ska göra. ALLA verkar tro att jag är ett orakel när det gäller problem. Vare sej det är kärleksproblem eller önskan om att ta livet av sej, en kompis berättade att hon blir slagen av sin pappa, en annan att hans pappa knivhögg honom. Och jag har ingen aning om vad jag ska svara dom. För de ber verkligen om hjälp. men jag kan ju ingenting om sådant. Jag vet inte vad man ska göra om någon vill ta livet av sej. för alla vägrar proffesionell hjälp. så vad ska jag ta mej till??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara väldigt knepigt när vänner uppfattar en som om man kan lösa alla problem. För faktum är att det kan man ju inte, och det är inte så bra alltid heller om man som vän helt går in i någon annans problem, då det ofta brukar trassla till vänskapen. Speciellt gäller detta när det handlar om så allvarliga problem som du beskriver.

Du verkar ju vara på det klara med att du inte kan hjälpa dom med det som dom verkar behöva hjälp med, och jag tycker du ska stå fast i det. Du kan självklart lyssna på dom som en kompis, och även komma med råd om att dom ska söka hjälp av professionella, eller gå till polisen när det gäller brott. Men sedan kan du faktiskt inte göra mer, och det bästa är att du talar om det. Var ärlig och säg att du faktiskt inte heller vet vad personen ska göra, men att det finna andra professionella som vet, varför du tycker dom ska söka hjälp. Vill du, kan du ju erbjuda dig att gå med dom första gången.

Du kan också välja att på egen hand berätta för någon som du tror kan hjälpa personen. Det kan vara en skolkurator, kurator på närmaste Ungdomsmottagning, personens föräldrar, eller någon annan du tror kan hjälpa till. Speciellt om det gäller misshandel, eller självmordstankar, vilket är så allvarligt att jag tycker man skall berätta för någon annan vuxen i dom flesta fall. I det avseendet är det viktigt att du säger till den personen att du inte kan gå och bära på sådana här saker själv, utan kommer berätta det för någon som kan hjälpa till om personen inte söker hjälp själv. På det sättet ger du personen ett val, även om du inte ger honom/henne valet att lämpa över allt på dig, och hoppas på att du på något magiskt sätt skall kunna lösa allt, för det kan ingen begära av dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar