Frågor och svar om könsorganen

27 Dec 2002, 10:56 204
Kille, 0 år
Question


Hej. Jag är en 15 åring kille som tycker att ollonet kan vara ganska ömtåligt ibland. Min snopp är som jag ser det inte fullt utvecklad. Kommer ollonet med tiden att bli mer tåligt när snoppen växer? Är ollonet mindre känsligt med en kondom på? Tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ollonet ÄR väldigt ömtåligt, så det är inte konstigt att du känner så. Du kan därför inte räkna med att ollonet blir så mycker mer tåligt när snoppen växer, även om en del killar upplever att ollonet blir mindre känsligt efterhand som dom blir äldre. Samtidigt är det just denna känslighet som gör att killar upplever det som skönt att onanera eller ha samlag. Skönhetskänslan uppstår nämligen när ollonet smeks, varför det är positivt att ollonet är så känsligt, även om det kännas jobbigt ibland.
Däremot kan många uppleva att det går fort för dom när dom är yngre, och att detta lugnar sig när dom blir äldre. Men det kan handla om att man inte har sådant hormonflöde som man har i tonåren, att man inte tycker sex är så nytt och spännande längre, eller att man lär sig hur man ska göra för att man ska kunna hålla på längre osv. Så att lusten oftast minskar och att man kan hålla på längre utan att det går för en, beror alltså på många saker, där minskad känslighet på ollonet bara är en del av förklaringen.

Att använda kondom kan vissa tycka minskar känsligheten, men det är som sagt olika hur man upplever det, varför det inte finns något entydigt svar på den frågan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar