Frågor och svar om förhållande

4 Jan 2003, 18:17 108
Annat, 0 år
Question


Hej Bo, Jag har gått runt och grubblat på en sak. Jag var tillsammans med en tjej i 3 veckor(Längsta förhållande hitills, har svårt för att bli kär samt att det sällan funkar) det funkade inte särskilt bra, då det hela tiden kändes som att hon var inställd på att det inte skulle funka, och hennes far är lite smått av en rasist, så hon vågade inte heller berätta för honom att vi var tillsammans! Så jag tänkte att det är lika bra att få slut på det innan vi blir RIKTIGT sårade. Och då hon inte visade att hon brydde sig att det var slut så ville jag läka, och träffade en ny tjej.. 2 dagar efter det får jag sms där det står att jag är ett svin som inte kunde vänta(?) Är det här bara något för att få mig att må dåligt? För vi har talat ut om det mesta nu, och jag vill ju ha henne just nu, men jag vet att livet går vidare så småning om... Jag vet inte varför men det känns som allt hon säger bara är en välriktad pil mot mitt hjärta :( och jag menar inte amorspilar... precis när såret börjar slutas så kommer hon med ett nytt sms och såret rivs upp ännu en gång, och jag vill inte säga att hon ska sluta höra av sig, för jag vill verkligen inte få den där "Han kan inte vara vän med sitt ex" stämpel.. Att jag ska ignorera det dumma hon säger är en självklarhet, men jag undrar varför hon gör så här, för hon har redan sagt att vi aldrig kommer bli tillsammans igen för att hon inte vill li sårad men varför nöjer hon sig inte med att bara vinka hej i korridoren? Kan det vara nån sjuk liten komplott på hennes sida att försöka bryta ner mig och få mig att inte gå vidare?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Uppenbarligen blev ditt ex sårad av att du träffade en ny så fort, vilket kan ge en vink om att hon inte var så där oberörd av att du gjorde slut som det kanske verkade. En del människor försöker vara oberörda som ett sätt att skydda sig själva mot jobbiga känslor, men det brukar sippra fram på andra sätt då istället.
Kanske är det detta som hänt ditt ex, att hon faktiskt blev ledsen över att du gjorde slut, men hon hade svårt att visa det. Enligt dig säger hon ju också att det aldrig blir ni två igen, men inte beroende på att hon saknar känslor för dig, utan för att hon inte vill bli sårad igen. Detta kan ju vara ytterligare en vink om att hon blev ledsen och sårad av att du avslutade förhållandet, och att det kanske inte var vad hon ville i det ögonblicket. Att du sedan träffade en ny så snart, kan ju få henne att känna sig ännu mer obetydlig för dig, för många resonerar som så att det tar lite tid att komma över någon som verkligen betyder något, varför man inte träffar en ny så fort om man var kär i sitt ex. Därför upplever många det som kränkande när exet träffar en ny strax efter att han/hon gjort slut. Detta kan i sig räcka för att förklara varför hon skickar den här typen av SMS till dig, då en person som är sårad och kränkt ibland kan ha svårt att prata om det på ett konstruktivt sätt. Istället kan personen på olika sätt visa hur sårad han/hon blivit genom att göra saker som skall få den andre att fatta och kanske be om ursäkt eller något annat. Ibland kan också känslor av att vilja hämnas väckas och man vill då såra den andre lika mycket som man själv blivit sårad.
Så det behöver alltså inte vara så att hon fortfarande har känslor för dig och att hon inte ville att förhållandet skulle ta slut, utan det kan alltså räcka med det faktum att du träffade någon ny så fort för att hon skall känna att hon inte betydde något för dig, vilket självklart sårar.

Att du själv uppenbarligen inte brukar ha några längre förhållanden och valde att avsluta det här för att ingen skulle bli sårad, kan ju också vara en tänkbar förklaring då hon kanske kände att du inte ens gav ert förhållande en chans, utan att du drog dig ur av rädsla för att bli sårad. En sådan sak kan ju också ha gjort henne illa, för hon kanske ville ge det en chans, även om hon var försiktig då du ändå har din historia av att inte ha några längre förhållanden, varför en tjej kanske är lite mer avvaktande med dig av rädsla för att bli dumpad.

Det finns flera förklaringar till varför ditt ex beter sig som hon gör, och jag kan som du säkert förstår inte ge dig mer än några tänkbara förklaringar. Vill du veta säkert, gör du bäst i att fråga henne själv, och då kan du ju använda ovanstående idéer som utgångspunkt för att se ifall något stämmer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar