Frågor och svar om gravid

4 Jan 2003, 18:33 463
Annat, 0 år
Question


Jag tror jag är gravid. Min mens är försenad, jag har jätteont i magen.. för någon dag sen kunde jag inte ligga på sidan för då gjorde det jätteont. Min pojkvän och jag har haft.. hur ks aman säga de.. lite oskyddat sex. men avbruten då. jag vet att det inte är så smart.. men trodde inte att något skulle hända. men nu tror jag att det har de. Det kan ha hänt allt från den 3/12 och framåt. så jag vet inte hur länge sedan. Ska till ungdomsmottagningen den 9/1.. Ska jag be om ett grav.test då? eller ska jag prata med dom oh förklara hur det är?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker absolut att du skall prata med dom på Ungdomsmottagningen och berätta hur det ligger till. Det finns ju många förklaringar till att mensen kan vara försenad, men dom kan hjälpa dig med ett graviditetstest, vilket är som ett vanligt urinprov. Skulle det visa sig att du är gravid så kommer dom att hjälpa dig och stötta dig med hur du ska hantera situationen, vilket är jätteviktigt då jag förstår att du inte tänkt dig att bli gravid nu.
Skulle det däremot visa sig att du inte är gravid kan dom hjälpa dig med att ta reda på vad som orsakar dina magsmärtor, för det är definitivt inte säkert att dessa hänger ihop med en graviditet då man inte brukar få ont i magen då.
Men prata med dom eftersom du skall dit så snart nu, så får du den hjälp du behöver. Dom finns där för att hjälpa till med just sådana här saker, och dom har tystnadsplikt om du inte vill att någon annan skall veta.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar