Frågor och svar om här kan man få hjälp!

5 Jan 2003, 17:35 152
Tjej, 0 år
Question


ojojoj jag vet ej hur jag ska börja men jag behöver någon att prata med ......

vart ska jag vända mig ...
jag har problem med mina föräldrar ( men har ...en egen familj nu )
snälla hjälp
jag borr norr om stockholm

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Har man relationsproblem med sina föräldrar, som jag förstår att du har, och behöver en samtalskontakt, så kan man i dom flesta fall vända sig till öppenvårdspsykatrin. Det är en öppen mottagning dit man kan söka själv. Du hittar numret på dom blå sidorna i telefonkatalogen.
Jag vet inte nu hur det ser ut just där du bor, men ibland finns det också psykologer och kuratorer som tar emot inom primärvården. Dom sitter då oftast på vårdcentralen och man kan själv söka hjälp där. Ring primärvårdens växel för att höra om den möjligheten finns där du bor.
Ett annat alternativ är att man går till en privat terapeut. Det är oftast relativt dyrt då dom flesta inte är subventionerade av försäkringskassan. Fördelen är dock att man brukar få komma ganska snabbt och att man har större möjligheter att själv välja en terapeut. Eftersom du bor i närheten av Stockholm så finns det ibland möjligheter att få gå hos en psykolog under utbildning, eller en psykoterapeut under utbildning. Då är det kraftigt reducerat pris, och alla jobbar under handledning, varför kvaliten brukar vara hög. Är du intresserad av detta kan du vända dig till den institution på Stockholms Universitet som handhar psykologprogrammet. Fråga också dom i sådant fall om dom även har hand om utbildning av psykoterapeuter (en vidareutbildning i terapi för både psykologer, läkare, socionomer osv), eller om dom vet vilka som har det, ifall du är intresserad av att få gå i samtal hos en terapuet under utbildning.
Detta är dom möljigheter som brukar finnas, men sedan kan det finnas andra alternativ beroende på vart man bor, varför du kan få luska lite. Om du ringer till psykiatrin och ni inte kommer fram till något där, kan du tex fråga dom om vilka alternativ som finns.

Som ett sista litet tips kan jag nämna Ungdomsmottagningen om du är 25 eller yngre. Där finns kurator och ibland psykolog också och den hjälpen är gratis. Adress och telefonnummer hittar du under länken "Din mottagning" på vår sajt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar