Frågor och svar om p-piller

11 Jan 2003, 14:22 335
Tjej, 0 år
Question


Hej!!
Ni kanske tycker att det här är en dum fråga men jag måste verkligen få veta...Är en kondom helt säker mot att inte bli gravid?Eller måste man ta tabletter samtidigt?Typ P-piller...snälla svara..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, en kondom är inte 100% säker, även om det är ett väldigt bra skydd. Man kan göra fel när man sätter på den, eller den kan tex spricka, även om det är ovanligt. Men 100% säker kan man alltså inte säga att den är.
Vill man vara 100% säker så ska man kombinera kondom med ett annat skydd. Det behöver inte vara p-piller, utan det finns andra alternativ.
Men det är viktigt att veta att det inte finns något annat preventivmedel än kondom som skyddar mot överförbara sjukdomar, varför man gör bäst i att använda kondom (eventuellt då med något komplement) om man inte lever i en fast relation där man vet att båda är smittfria.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar