Frågor och svar om könssjukdom

12 Jan 2003, 15:37 366
Tjej, 0 år
Question


Jag och min pojkvän har haft sex rätt många gånger och använt kondom då. Nu har jag börjat använda p-piller. När vi träffades så var båda oskulder. Vi har alltså bara haft sex med varandra. då borde det väl inte finnas någon chans att någon av oss är smittade av någon könssjukdom? tack för svar!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, om ingen av er haft sex med någon annan, så finns ingen risk att någon bär på en könssjukdom. Det finns förvisso andra typer av sjukdomar som är överförbara via sexuellt umgänge, där tex HIV är en av dom mest kända. HIV kan man ju ha fått på andra sätt än genom sexuellt umgänge (tex genom att använda en infekterad nål om man tex är sprutnarkoman, eller i sällsynta fall genom blodtransusion). Men nu förutsätter jag att ni inte är några narkomaner, eller tillhör andra riskgrupper, och att ni är friska rent generellt, varför jag inte tycker ni behöver oroa er för den typen av sjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar