Frågor och svar om läkare

17 Jan 2003, 16:24 192
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag ska börja gymnasiet nu till hösten och jag ska gå omvårdnadsprogrammet. Jag vill bli tandläkare men jag undrar om jag kan bli det när jag har gått denna gymnasielinje. Finns det några extra ämmnen som man behöver läsa för att sen komma in på högskolan?

Svar

Omvårdnadsprogrammet är inte rätt program att gå om man vill bli tandläkare. Då bör du gå Naturvetenskapliga programmet och dessutom ha bra betyg därifrån. Behörighetskraven till Tandläkarutbildningen är Matematik D+Fysik B+Kemi B+Biologi B, så om du går omvårdnadsprogrammet måste du komplettera dessa ämnen/kurser på Komvux. Du ska tala med din studie- och yrkesvägledare på gymnasiet för att se om du kan läsa några kurser som individuellt val inom programmet, övriga får du läsa senare.
Ja, Tandläkarutbildningen finns i Malmö. Intagningspoängen är hög, 18,40 - 19,19 inför HT 2001 beroende på ort. Det innebär att du måste ha MVG i nästan alla kurser från gymnasiet. Mitt tips till dig är att börja på Omvårdnadsprogrammet och tala med din studie- och yrkesvägledare där för att få tips om hur du ska gå vidare.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar