Frågor och svar om psykolog

17 Jan 2003, 22:42 250
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har just börjat i årskurs 9, och jag är duktig i skolan!.. men tiden närmar sig till att börja fundera på vilken linje i gymnasiet, man ska gå!.. Så,, jag undrar hur det går till när man vill bli barnpsykolog.. vad ska man ha i matte och vilken linje ska man ta???

Svar

Hej!
Du har, som jag ser det, tre lämpliga program att välja på i gymnasiet. Det är Samhällsvetenskapliga programmet, Barn- och fritidsprogammet och Omvårdnadsprogrammet. Det första programmet är studieförberedande, de andra yrkesförberedande, men alla är lämpliga om man vill utbilda sig till psykolog. Behörighetskraven till Psykologprogrammet är, för närvarande, att man ska ha allmän behörighet till högskolestudier samt särskild behörighet genom att ha minst G i kurserna Matematik B och Samhällskunskap A samt ha ett års arbetslivserfarenhet. Har du detta är du behörig att söka till Psykologprogrammet, men eftersom den utbildningen är en av de populäraste högskole/universitetsutbildningarna måste du konkurrera med ditt betyg, och
intagningspoängen är därför den högsta = 20,00 = MVG i alla kurser i slutbetyget från gymnasiet. Tur att du är duktig i skolan, för det måste man vara om man ska få så bra betyg. Vilket program, av de tre jag räknat upp, som du ska söka får du välja själv. Alla tre kan ge dig den behörighet som krävs, SP som det är, BF och OP om du ser till att välja Matematik B som individuellt val.
Arbetslivserfarenheten räknas på det du jobbar efter gymnasiet. Mitt tips till dig nu är att ta på reda mer om programmen, och välja utifrån det du tycker låter bäst och roligast. Känner man att man gjort ett bra val går skolan bra och man får bra betyg.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar