Frågor och svar om jobb

17 Jan 2003, 23:05 230
Tjej, 0 år
Question


jag gick ut trean i gymnasiet med över 10 IG och har nästan ingen arbetslivserfarenhet.. hur ska jag få ett jobb annat än att dela ut tidningar på natten? jag har inga kontakter eller sånt, finns det inga korta utbildningar som inte är alltför dyra man kan gå till något arbete? jag tar typ vadsomhelst bara det inte är mcdonalds o dyl. kan man få en praktikplats genom staten om man är 20? då får man ju lite erfarenhet iaf tänkte jag..

Svar

Hej!
Du ger dig själv ett bra svar - praktikplats! Du ska vända dig till Arbetsförmedlingen där du bor och förklara för dem hur det ligger till. Att ha en ungdomspraktikplats är ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet och kontakter på arbetsmarknaden. När du har jobbat ett tag brukar det vara så att man kommer på om man vill fortsätta studera och till vad, men det är skönt att göra ett avbrott med studierna för att få lusten tillbaka. Du ska också kolla med Komvux vad de har för utbildningar. När det gäller utbildningar efter gymnasiet är det så att på Komvux och Folkhögskolor och liknande kostar inte själva utbildningen något, utan det som kostar är boende, mat, böcker och annat studiematerial. Om du är intresserad av vilka utbildningar som ges i din kommun, ska du vända dig till Komvux och deras studie- och yrkesvägledare för mer information.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar