Frågor och svar om sjuksköterska

17 Jan 2003, 23:11 137
Kille, 0 år
Question


Hej. Jag är en kille på 15 år. Jag skulle vilja veta vilken utbildning som krävs för att bli ambulanssjukvårdare. Måste man först gå tre år på gymnasiet och bli undersköterska och sen tre år på högskola för att bli sjuksköterska och sen ambulansutbildningen efter det. Eller finns det nån direkt linje???

Svar

Hej!
Skillnaden mellan ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterska är vilken utbildning man har. Ambulanssjukvårdare är den som gått Omvårdnadsprogrammet (2500 poäng )och sedan en påbyggnadsutbildning till ambulanssjukvårdare ( 40 veckor). Ambulanssjuksköterska är den som först gått sjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet (120 poäng) och sedan läst en påbyggnadsutbildning till ambulanssjuksköterska (40poäng). I regel är det så att man ingår i ett arbetslag som består av människor med olika utbildningar, sjukvårdare, sköterskor och läkare, samt att alla har sitt yrkesområde när man är på utryckning.
Mitt svar är alltså att man, beroende på vilken befattning man vill ha, går olika långa utbildningar. Det finns inget program som leder direkt till ambulanssjukvårdare.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar