Frågor och svar om depression

18 Jan 2003, 12:20 164
Tjej, 0 år
Question


JAg är en 18årig tjej som ofta mår dåligt. jag försöker att inte visa det på utsidan för mina när å kära.. Det fanns dock en som jag kunde prata med förr och det är min f.d fästman. Jag har oxå mina aningar om VARFÖR jag mår dåligt.. jag tror att det är pga att jag fortfarande älskar honom för det gör jag.. vi är väldigt bra vänner.. och gör mkt roligt tillsamans.. Jag kan även vara gravid med denna killen... vilket inte är så bra. för han har haft 2 tjejer efter mej.. jag mår så himla dåligt.. jag behöver någon att prata med.. ska jag gå till UM? Om jag är gravid, är det då skadligt för barnet att jag mår psykist dåligt?..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker absolut att du skall gå till UM och prata med kuratorn och barnmorskan där. Det är viktigt att du får klarhet i det här om du är gravid eller inte, och att du får hjälp att hantera situationen oavsett vad svaret på ett test blir. Men sedan är det också viktigt att du får någon att prata med så du kan komma på fötter igen och börja må bättre. Så följ din intuition och gå till UM och få en samtalskontakt, samt hjälp med att reda ut ifall du är gravid. Jag tycker inte att du skall oroa dig för att du på något sätt skulle skada det eventuella barnet när du mår dåligt. Visst är det allra bäst om den blivande mamman mår bra både psykiskt och fysiskt, men först och främst är det viktigt för din egen skull, varför jag tycker du skall gå och söka hjälp omedelbart så du inte förlänger ditt lidande i onödan. Tilsammans med tex en kurator kan du sedan reda ut vad det är som får dig att må dåligt, och hur du ska kunna hantera det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar