Frågor och svar om gymnasiet

18 Jan 2003, 20:43 110
Annat, 0 år
Question


Jag hoppade av gymnasiet första terminen för två år sedan. Nu vill jag börja plugga igen, få gymnasiekompetens. Jag får inte gå på komvux för jag är för ung (jag är 18).
Gymnasiet har redan börjat för en vecka sedan den här terminen så det är ju försent att hoppa in, eller? Jag har kollat på folkhögskolor på internet men det verkar konstigt. Jag vill veta vad jag får för betyg i varje ämne. Och alla verkar äldre där.
Jag vet inte vad jag ska göra... måste jag vänta tills jag fyller 20 eller vet du hur man kan göra?

Svar

Hej!
Jag tycker att du ska ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren på gymnasieskolan i din kommun och höra vad det finns för möjligheter för dig att påbörja en utbildning, det kan finnas en liten möjlighet men det måste du kolla upp själv. På Folkhögskola är det så att man får ett studieomdöme som talar om hur bra skolan tycker att du klarat av dina studier samt ett studieomdöme där det står hur skolan tror att du kan klara av kommande studer. Vilket omdöme du
får beror på vilken linje du gått. Om du går en Allmän linje och läser de ämnen du ska för att få behörighet att söka till högskolan får du dessutom ett intyg/betyg där varje kurs som du läst är betygsatt, så betyg får du. Ja, de flesta som läser på Fokhögskola är lite äldre, mellan 20-35, men det brukar vara bra stämnig och inte så många elever på skolan eller i klassen så man lär snart känna de flesta. Innan du börjar plugga igen måste du ha klart för dig varför du vill
plugga. Vad ska du ha din gymnasiebehörighet till? Vill du läsa vidare på högskola måste du ha slutbetyg, men vill du söka jobb är det inte alltid som man behöver ha slutbetyg, helst inte om man har jobbat och kan få referenser från en arbetsgivare. Allt detta kan du ta upp med studie- och yrkesvägledaren på din gymnasieskola, så boka en tid med henne/honom och ha med alla dina undringar så ska du se att du snart kommer vidare.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar