Frågor och svar om klåda

10 Oct 2000, 00:00 478
Annat, 0 år
Question
Svar

Det finns olika behandlingsprinciper för hudsjukdomar.
#Hudvård och fuktighetsbehandling innebär:
Tvätta inte huden för ofta. Fuktighetscremer är viktigt, inte bara i förebyggande syfte utan hindrar också återinsjuknande om man har en kronisk hudsjukdom.

#Kortisonterapi:
Obs! att kortison endast skall användas när hudsjukdomen har en inflammatorisk komponent som man önkar att dämpa. Hudkortison är grupperade efter relativ styrka i förhållande till Hydrokortison.
Kortison;
Grupp 1 : Hydrokortison
Grupp 2 : 2,5 ggr starkare än hydrokortison
Grupp 3 : 10 ggr starkare än hydrokortison
Grupp 4 : 50 ggr starkare än hydrokortison
Steroid/ Kortisonterapi skall och bör vara intermitenta dvs under en begränsad tidsperiod och det skall inte användas mer än det som är tillräckligt för att uppnå en behandlingseffekt. Vid intermitenta behandling undviker man dessutom förlust av behandlingseffekten. Ett cykliskt behandlings regim säg 1-3 veckors aktiv behandling efterföljd av 1-2 veckors ren hudvård är den viktigaste behandlingsformen/ behandlingssättet.

#Tjära:
Har både anti-inflammatorisk och klåda stillande effekt. Tjära kan användas i kombination med annan terapi som exempelvis ljusbehandling. Tjära används t.ex. vid atopiska eksem och psoriasis.

#Symtomatisk klåda stillande behandling:
Använd lätta bomullskläder. Undvik upphettning av huden, t.ex aktivitet som framkallar svett och som förstärker klådan. Man kan använda s.k. antihistaminer som är antiallergisk och klådastillande läkemedel.

#Solskyddsmedel:
Det finns två olika typer av ultravioletta strålar.
UVB= Kort vågiga ultraioletta strålar som bränner huden.
UVB= Lång vågiga ultravioletta strålar som ger soleksem.
Både UVA (vanligt solarium) och UVB ökar åldringsprocesserna i huden. I motsats till UVB varierar UVA intensiteten lite med solens höjd över horisonten. Förmågan att bli brun (solbränd) efter solning varierar från person till person. Kliniskt har man delat den nordiska hudtypen i fyra grupper beroende på det individuella svaret på ultraviolett exponering.
Hudtyp 1 : Alltid röd, aldrig brun.
Hudtyp 2 : Först röd, sedan lite brun.
Hudtyp 3 : Först lite röd, sedan brun (detta är de flesta skandinaver)
Hudtyp 4 : Aldrig röd, alltid brun.

#Frysning:
Frysningsbehandling orsakar en lokal frostskada på det sjuka hudområdet som till sist leder till ett sönderfall av den sjuka delen av huden och ny frisk hud tillkommer på platsen. T.ex. vårtor skulle kunna frysbehandlas.

#Ljusbehandling:
UVB används t.ex. vid behandling av psoriasis, kronisk eksem, kliande tillstånd och som vid kronisk urticaria. UVA används också vid atopiska eksem. PUVA behandling är en kombination av UVA och substansen psoralen (eller psoralen derivat) används vid psoriasis.

#Laserbehandling:
Laserbehandling används vid olika indikationer inom många grenar inom medicin. Det sker en snabb teknisk utveckling inom området, med stadig utvidgning av de medicinska användningsområdena. Inom området Hud använder man laser mot färgade missbildningar eller lesioner, t.ex. vid borttagning av tatueringar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar