Frågor och svar om gymnasiet

19 Jan 2003, 10:47 208
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Jag har hört att man kan "räkna bort" sitt idrottsbetyg. Dvs att man räknar ut sitt medelbetyg på alla ämnen utom ett, som t.ex. idrott. Stämmer detta?

Svar

Hej!
Det här behöver man bara tänka på om man ska söka till högskola/universitet. Då är det som så att för att vara behörig att söka till högskola/universitet ska man ha ett slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program och att minst 90% av kurserna ska ha betyg G. Det innebär att man kan inte ha "streck" i något ämne för då får man inget slutbetyg. IG är ett betyg, men det drar ju ner din totala poängsumma. En utbildning som har höga intagningspoäng kräver att man har höga betyg i alla kurser i slutbetyget, då kan man inte "räkna bort" en kurs.
Verket för Högskoleservice, VHS, ger i samband med valet till högskola/universitet ut en anmälningskatalog. Där står det hur man räknar ut sitt betyg och vilka regler som gäller för behörigheter. Jag tycker att du ska kolla i den, gå till din studie- och yrkesvägledare och fråga efter den. Tala också med henne/honom om du har fler frågor.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar