Frågor och svar om kontaktlinser

19 Jan 2003, 11:08 219
Tjej, 0 år
Question


Hej!!! Jag undrar om det på något sätt kan skada ögat om man använder linser när man fyllt 15 år?? har ögat växt klart då?? Tack på förhand!!!

Svar

En lins som är rätt tillpassad och som sköts och används på rätt sätt kan inte skada ditt öga oavsett hur ung eller gammal man är. Ögat är klart i mycket tidig ålder, så det är inte heller något problem. Anledningen till att man ofta väljer att vänta med linser tills man fyllt femton år är att man måste förstå vikten av skötseln av linserna. Man måste själv kunna ta ansvar för sina linser och kunna bedöma när det inte är lämpligt att bära dem och när det är dags att byta mm,mm. Personen ifråga måste alltå vara "mogen" för linser.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar