Frågor och svar om kontaktlinser

19 Jan 2003, 11:12 216
Annat, 0 år
Question


Jag använder dagslinser. En dagråkade jag klia mig i ena ögat,varvid linsen åkte in under ögonlocket(det kändes som om det var skräp i ögat när detta hände). Efter mycket trixande fick jag ut linsen, men nu har något hänt med hornhinnan.
Det verkar som om denna har tänjts ut, eller förskjutíts till vänster ut på ögonvitan. Tittar man
in i ögat med hjälp av en spegel, ser man en tunn hinna vid sidan om iris; det ser precis ut som om hornhinnan har "smetats ut" på öganvitan. Det skaver hela tiden och jag har lätt dimsyn. Jag har dock kvar synskärpan (med glasögon). Är detta farligt? Vad kan ha hänt?? Tacksam för svar.

Svar

Hej, för mig låter det som om två saker kan ha hänt:
1. Efter ditt "grävande" i ögat har slemhinnan som täcker ögonvitan svullnat upp. Den fäster precis vid hornhinnan.
2. En bit av endagslinsen är helt enkelt kvar i ögat och det är den du ser.
I vilket fall som helst bör du söka hjälp hos din kontaktlinsoptiker eller ögonläkare om inte besvären försvunnit innom ett par dagar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar