Frågor och svar om förhållande

19 Jan 2003, 11:49 113
Kille, 0 år
Question


Hej.Jag är en kille på 23 år.För ca 4 månader sen gjorde jag slut med min flickvän.Vi hade varit ihop i ca 1år.
Innan vi blev ihop så var jag singel i ca 2 år.Singellivet trivdes jag med absolut med.Sen träffade jag henne,en helt gudomlig tjej.Jag e kräsen när det gäller tjejer´,men denna tjej hade allt det som jag sökte.Men det värsta utav allt är att jag inte insåg det då när jag var ihop med henne.Ja kan erkänna att jag inte var snäll mot henne,jag slog henne inte men det jag gjorde var inte snällt,jag bettede mig som ett svin,jag kände ingenting typ för henne efter ett tag.När vi hade varit ihop i nästan ett år så kände jag att jag ville vara själv.*varför vet jag inte*.
Jag gjorde slut och fyyyy faan vad jag ångrar det. Hon blev ihop med en ny kille efter ca 3mån. Och nu efter ca 3 månader så känner jag vad jag har förlorat.Hon har precis det jag vill ha. Vad skall jag göra?. Jag har ändrats väldigt mycket som person. Vad skall jag göra för att få henne tillbaks?. Många av mina kompisar säger att det är bara att säga till henne vad du känner.Men är det rätt att göra det?.Tänk om allt blir bara fel och jag mister henne tillochmed som kompis.
snälla hjälp mig.Jag vill bara ha henne.Hon e den enda i mitt liv.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vill man ha någon så gärna och tror att det är tjejen med stort T, så kan man tycka det är värt risken att förlora henne som kompis. Men för att bestämma dig om du är beredd att ta den risken tycker jag att du skall fråga dig själv om du kan nöja dig med att vara vän med henne i längden? Tror du att du kan det om du ger det lite tid, så kanske du avstår från att försöka få henne, men tror du inte det, så kommer du sannolikt att bestämma dig för att ge det hela en chans till. För till syvende och sist är det du själv som måste ta ett beslut om du är beredd att ta chansen eller inte.

Visst kan man fundera över ifall det är rätt gentemot henne om du nu berättar hur du känner, speciellt mot bakgrund av att du uppenbarligen inte behandlat henne särskilt väl, men jag tycker ändå att man i princip skall lägga den typen av tankar åt sidan, då hon är den som får avgöra om det är rätt eller inte. Du kan inte veta om hon vill att du berättar eller inte, men om du berättar så får hon en chans att ta ställning till det hela. Kanske blir hon arg och tycker att du skulle låtit bli att berätta, men det är som sagt hon som avgör om hon tycker det är rätt eller fel. Det är inget du kan veta i förväg eller avgöra åt henne. Därför måste du vara beredd att ta även denna typen av reaktioner om du nu väljer att prata med henne om hur du känner.
Så mitt råd är att du utgår från dig själv och gör ditt eget val utifrån den här frågan ifall du kan nöja dig med att vara vän eller inte. Bestämmer du dig sedan för att berätta för henne, så kan du säkerligen räkna med att du kommer få ägna en hel del tid åt att förklara ditt tidigare beteende, och prata om hur du själv tycker du har förändrats, men är du allvarlig med dina känslor och verkligen vill ha en fungerande relation med henne, så borde inte det utgöra något problem för dig. Men förutsättningen är som sagt att hon är intresserad överhuvudtaget, och det vet man ju aldrig, varför du måste börja med att fråga dig vad du själv är beredd att riskera och inte, innan du vet hur du ska bete dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar