Frågor och svar om könssjukdom

19 Jan 2003, 12:36 253
Tjej, 0 år
Question


Tjeena! De e så att jag är en 14 årig tjej som har haft sex med 4 killar och aldrig användt kondom. Kan jag ha fått nån sjukdom? Och jag vågar inte gå till ungdomsmottagningen så jag vet inte hur jag ska göra så jag tänkte höra va ni säger.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Har man sex utan att använda kondom, och utan att känna till om den andra bär på någon könssjukdom eller ej, finns alltid risken att man blir smittad.
Dom flesta könssjukdomar har olika symptom, vilket du kan läsa mer om på vår sajt under länken "Könssjukdomar", men en del kan också vara svåra att upptäcka då symptomen är väldigt diffusa. Nu vet jag inte om du har märkt några symptom hos dig själv, men som sagt kan man ändå vara smittad även om man inte märker något.
Vill du därför vara säker på att inte vara smittad, vilket självklart är viktigt både för dig själv, och för att du inte ska sprida eventuell smitta vidare, så tycker jag att du skall gå till barnmorskan på Ungdomsmottagningen. Hon kan hjälpa dig med att göra dom test man kan göra, så får du svaret på dina frågor. Barnmorskan jobbar med detta dagligen och möter många personer i din situation varför du inte behöver vara rädd för att gå dit. Är du rädd för själva testen och undersökningen kan du prata med henne om det också så hjälper hon dig med det hela.
När du är där kan du också passa på att prata med henne om hur du ska göra i fortsättningen när det gäller skydd, samt få kondomer av henne, vilket dom delar ut gratis.
Så ring dit och få en tid, och ta med dig någon kompis om du tycker det känns läskigt att gå dit.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar