Frågor och svar om bröst

19 Jan 2003, 12:49 127
Tjej, 0 år
Question


Snälla, svara på den här frågan!
Måste man använda b-h?
Vad händer om man inte använder?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, man måste inte använda bh. Bh:n är ju till för att stödja upp bysten och på så sätt underlätta för nacke och axlar, men detta är bara befogat om man har en byst som är så pass stor att man känner behov av detta. Vissa menar också att brösten hänger mer med åren om man inte använder bh, mer än vad dom gör om man använder bh, men om detta är vetenskapligt bevisat eller inte, kan jag faktiskt inte svara på. I annat fall kan det vara positivt för brösten att inte vara instängda i en bh, då cirkulationen blir bättre utan bh, speciellt med tanke på att många av dagen bh:s pressar ihop brösten för att få dom att se större ut osv. Många föredrar dock att ha bh om dom sportar då många tycker det gör ont när brösten hoppar när dom idrottar, vilket även kan vara fallet med en liten byst.

Sedan har det under årens lopp förvisso funnits en kosmetisk anledning till att ha bh också. Somliga anser fortfarande att det inte ser bra ut att inte ha bh, och idag finns ju också många modeller som är till för att få brösten att se större ut, eller som om dom sitter högre osv, osv. Men det är ju ett mode precis som vad som helst, och något där många är ute efter att tjäna pengar på att sälja bh:s, varför det inte är något skäl i sig att använda bh. Utan jag tycker det är upp till var och en att avgöra om man vill ha bh eller ej. Kanske väljer man att ha bh om man har en mer genomskinlig tröja, och annars låter man bli, eller så väljer man att ha bh jämt.Det avgör du som sagt själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar