Frågor och svar om hårförlust

26 Sep 2000, 00:00 148
Annat, 0 år
Question


Vad är diffust håravfall?

Svar

Vi människor har ca 100000 hår på skallen.Normalt omsätter vi mellan 20 och 100 hår per dag.Kliniskt sett är det viktigt att skilja mellan diffust håravfall (lika överallt) och fläckvis håravfall (alopacia).
#Diffust håravfall
Håravfall hos män är vanligt, därför är man lite försiktig med att kalla håravfall för onormalt. Denna typ av håravfall börjar ofta vid tinningarna och vandrar in mot skallens mitt. Dvs, håret finns kvar kring öronen och nacken medan skallens mitt är hårfri. Denna typ av håravfall kan börja i sena tonåren och fortsättningsgraden i själva håravfallet varierar från person til person.

#Sjukdomar som kan ge diffust håravfall
*Tillståndet efter graviditet, hormonellt betingat. Tillståndet normaliseras efter några månader.
*Medicinering. T.ex. cytostatika (cellgiftsbehandling mot cancer). Även stora mängder vitamin A kan ge övergående håravfall.
*Inflammation i huden på huvudet. T.ex eksem och psoriasis. Detta är mycket ovanligt och patienten tror sig att det beror på att han/hon har extrem klåda i hårbotten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar