Frågor och svar om allmänt om abort

19 Jan 2003, 20:17 817
Tjej, 0 år
Question


hej.
jag är en tjej på 17 år. Jag undrar en liten sak. Att om man har gått över 20:e veckan (om man skulle vara gravid) Måste man då gå en längre väg än nödvändigt??? Och en fråga till. Jag ska ha min mens snart och jag och min pojkvän hade sen UTAN kondom för 3 dagar sen...kan det vara oroande??? Tack på förhand

Svar

Abortlagstiftningen säger, efter utgången av graviditetsvecka 18 måste en särskild kuratorsutredning göras och en ansökan till Socialstyrelsen som utför en prövning i varje enskilt fall.Tillstånd lämnas endast om det föreligger "synnerliga skäl" och abort får inte utföras om man bedömer fostret livsdugligt utanför livmodern.
Risken för graviditet finns, du kan använda akut p-pillret Norlevo. Men det ska helst tas inom 72 timmar. Annars får du hoppas att du har tur och inte blivit gravid. Om din mens hoppar över ca 1 vecka så bör du göra en graviditetstest. Det kan du få hjälp med på ungdomsmottagningen på din ort,eller köpa en graviditetstest på apoteket.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar