Frågor och svar om behandlingsassistent

19 Jan 2003, 22:08 580
Annat, 0 år
Question


hej!! Jag har haft det ganska svårt i mitt liv och jag skulle vilja utnyttja det så jag har börjat fundera på att bli behandlingsassistent..så jag undrar vad man ska gå för linje och vad man måste ha för betyg för att gå det..och jag skulle vilja veta lite mer om vad man får göra och sånt..

Svar

Hej!
För att jobba med ungdomar som har placerats på ungdomshem eller behandlingshem av något slag kan man ha en högskoleutbildning inom det sociala/ psykosociala/ pedagogiska/ hälsovårdande området. Det innebär att lämpliga utbildningar är socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, de olika socialpedagogiska program som finns samt andra liknande utbildningar.

För att kunna läsa någon utbildning på högskola/ universitet måste man läsa på gymnaiset. Lämpliga utbildningar där kan vara omvårdnadsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och samhälls-vetenskapliga programmet. Vad som är viktigt att tänka på när man läser på gymnasiet och vill utbilda sig inom det området du är intresserad av, är att man måste ha bra betyg från gymnasiet för att lyckas komma in på en utbildning inom detta området på högskolan. Oftast krävs det att man måste ha ett snitt på Väl godkänd för att kunna konkurrera om en plats på högskolan. Beroende sen vilken utbildning du är intresserad av, måste du tänka på att du väljer att läsa "rätt" kurser på ditt individuella val och valbara kurser.

Man kan också gå utbildning till behandlingsassistent på folkhögskola. För att gå en sådan utbildning krävs det också att man läst gymnasiet, att man har fyllt 22 eller 23 år och har egen erfarenhet av det man ska jobba med, erfarnhet som man skaffat genom att ha jobbat med behandling eller att man själv har varit på behandlingshem. Är du intresserad av att jobba med människor, är de program jag tipsat om mycket bra. Du får en bra utbildning och en god grund att stå på oavsett vad du kommer att jobba med efter skolan.

Lycka till!
Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar