Frågor och svar om psykolog

21 Jan 2003, 12:23 120
Annat, 0 år
Question


hej jag vill jobba som psykolog ( för ungdomar på en ungdomsmottagning ) kanske även vissa dagar i skolar så att unga, famför allt tjejer, kan komma å prata med mig om problem.... va ska ja gå för utbildning gymnasiet och efter???

Svar

Hej!

Om du vill bli psykolog är det lämpligt att du går samhällsvetenskapliga programmet, barn- och fritidsprogrammet eller omvårdnadsprogrammet. Alla tre program ger dig kunskaper som är bra att ha med sig när man ska studera vidare inom något som har med människor att göra. Det är viktigt att du
väljer ett program som du tycker är roligt att gå på, för du måste nämligen ha allra högsta betyg i alla kurser för att kunna konkurrera om en plats på psykologprogrammet. Psykologprogrammet har, tillsammans med läkarutbildningar, de högsta intagningspoängen på högskola/universitet. Det har det för att det är så många som söker dit och så har det alltid varit. Det finns andra program som leder till liknande arbetsuppgifter. Jag tänker på socionomprogrammet som man ska gå om man vill jobba som kurator, det finns även andra program med liknanade innehåll. Oavsett vilket du väljer, måste du ha mycket bra betyg för att komma in, för dessa utbildningar är populära med många sökande, vilket höjer intagningspoängen. Tala gärna med din studie- och yrkesvägledare på skolan, både nu och i
gymnasiet så att du hela tiden får reda på aktuell information om vilka kurser man måste läsa så att man har rätt behörighet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar