Frågor och svar om gymnasiet

23 Jan 2003, 16:20 180
Tjej, 0 år
Question


hej..jaG undrar ifall man kan bli ``under tand läkare`` allså jag menar i fall man inte är läkare så är man under sköterska...så jag undrar i fall man kan bli ``under tanläkare``i fall man kan va krävs det då??????????

Svar

Hej!

Nej, det finns inget som heter "undertandläkare". Är man tandläkare så har man gått tandläkarutbildningen, är man tandsköterska har man gått tandsköterskeutbildningen. Det finns inte heller något som heter
"undertandsköterska". Det du tänker på är att inom vanliga sjukvården finns det undersköterska som gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet, sjuksköterksa som gått sjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet samt läkare som gått läkarprogrammet på högskola/universitet. Det finns alltså ingen "lättvariant" på tandläkarutbildningen, utan den är en högskoleutbildning som är ganska svår att komma in på och som kräver att man läst det naturvetenskapliga programmet med bästa betyg i alla kurser för att man ska ha en chans att komma in.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar