Frågor och svar om skolan

24 Jan 2003, 14:50 247
Annat, 0 år
Question


jag är en tjej på 12 år och jag vill jobba och få lön. Kan man få jobb vid den åldern? Får man lön då?
Var kan jag söka?Nästa år får jag praua måste jag vänta till dess? snälla kan jag få svar snart.
P.S.vilka jobb finns det? barnsköterska /sälja tidningar? vad som helst ge mej några färslag. D.S
kram och puss...en som undrar.

Svar

Hej!
Visst kan du jobba, men du får bara ta riskfria jobb. Med det menas enklare jobb som att plocka bär och frukt, dela ut reklam eller enklare städning och trädgårdsarbete. Den du jobbar åt/hos måste ha intyg från dina föräldrar om att de godkänner att du jobbar. Självklart ska du ha lön. Det finns olika avtal om vad du ska ha i lön beroende på var du jobbar. Du kan också göra upp en prislista, tillsammans med någon vuxen, där du talar om vad du vill ha i lön beroende på vad du gör för något. Delar du ut reklam, brukar man få betalt efter hur mycket man delar ut. Det enklaste sättet för dig att få jobb är att fråga runt bland dem du känner om de behöver ha hjälp med något. Du måste inte vänta till efter PRAO:on, men det kan vara lättare att få något jobb efter att man varit på PRAO eftersom man då varit på en arbetsplats och de känner dig. Oavsett vad du jobbar med måste du sköta det du tagit sig an med. Du måste komma i tid och göra det du ska. Blir du sjuk måste du ringa och tala om det och du måste självklart tala om när du inte kan komma, om du ska åka
bort till exempel. Jag tror nog att du ska kunna hitta något sätt att tjäna lite extra pengar. Bara det att du frågar gör ju att du redan funderat en del på det.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar