Frågor och svar om samlag

1 Feb 2003, 15:34 192
Kille, 0 år
Question


En fråga om kondom. Jag är en 13 årig kille och undrar när det är läge att prova på att använda kondom, om det skulle hända att båda skulle vilja ha samlag?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att använda kondom bör man göra vid alla samlag för att undvika risk för smitta. Enda undantaget från att använda kondom är om man har haft fast sällskap en längre tid och båda vet att dom är helt friska, och det kräver i princip att man testat sig.
Vill du sedan prova att använda kondom innan ditt första samlag så kan du testa att sätta på en om du tex onanerar, för det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att sätta på en kondom utan att man har stånd. Det kan ju kännas lite tryggare om man provat på hur det är att sätta på en kondom innan man har sitt första samlag, då man brukar ha mycket att vara nervös för ändå i den situationen. Sedan hoppas jag förvisso att du tar det lite lugnt med det där med att ha samlag då du fortfarande är väldigt ung. Men ska du ha samlag så använd kondom i alla lägen, det är mitt råd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar